Fotogalerie: Demonstrace na znamení soucitu

Přinášíme fotoreportáž z krátké blokády křižovatky ulic Cejl a Koliště v Brně. 

Přibližně sedmdesát cyklistů v úterý v Brně na křižovatce Cejlu a Koliště symbolicky zablokovalo automobilovou dopravu. Demonstranti nejprve zabrali přechody, čímž zabránili průjezdu aut, a zbývající účastníci protestu si poté polehali doprostřed křižovatky. Shromáždění bylo zároveň vyjádřením podpory kamarádovi, kterého minulý týden srazilo auto. Ten je za poslední dobu ale jen jednou z obětí podobných incidentů.

„Impulsem pro protest se staly tři nehody z minulého týdne, jejichž oběťmi byli lidé na kole nebo koloběžce. Nehody, které se staly v Brně, Vyškově a Znojmě, si vyžádaly dvě těžká zranění a jednu smrt. Ve všech případech zavinili srážku řidiči, kteří nedali přednost, jeli na červenou nebo se nevěnovali dostatečně řízení,“ uvedli organizátoři v tiskové zprávě.

„Chceme bezpečné ulice, kde se chodci a cyklisté budou cítit bezpečně, chceme oddělené pruhy pro lidi na kolech, apelujeme na politiky a úředníky, přestaňte lhát, že něco nejde!“ ozývalo se na akci z megafonu. V projevech opakovaně zaznělo, že není možné k cyklistům dál přistupovat jako k těm, kteří nesou plnou zodpovědnost za vlastní smrt a mají se podle toho chovat. Jsou to naopak auta, která jsou příčinou smrti lidí na kolech. Za každé další sražení cyklisty slíbili organizátoři další blokádu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále