Hajlování v Kamenici nevzniklo z ničeho

V Saské Kamenici to vře. Neonacistické řádění není náhlým výbuchem vášní, ale výsledkem dlouhodobého přehlížení růstu neonacistické scény v Sasku.

Nedělní neonacistický pochod Saskou Kamenicí se udál téměř na den přesně šestadvacet let poté, co v německém městě Rostock-Lichtenhagen neonacisté zápalnými lahvemi vznítili ubytovnu žadatelů o azyl. Tři tisíce místních lidí tomu nadšeně tleskalo. Policie nezakročila a jen zázrakem tehdy nikdo nepřišel o život.

V Saské Kamenici byla nyní rozbuškou zpráva o smrti ubodaného německého občana. K vraždě došlo v sobotu 25. srpna večer. Obviněn byl jeden Iráčan a jeden Syřan. Zpráva o vraždě unikla na veřejnost od policie. Jednou z velkých otázek celého případu je tak to, kdo a proč z nitra policejních orgánů zprávu zveřejnil. Saská policie je dlouhodobě kritizována za svou provázanost s ultrapravicovou scénou a vyvstává podezření, že zpráva unikla s jasným politickým účelem. Od začátku totiž kolovala po internetu s důrazem na nacionální příslušnost obětí a pachatelů.

Navzdory sobotní vraždě nejsou skutečnou příčinou násilí v regionu ani v celém Německu uprchlíci. Trestných činů německých občanů na migranty je několikanásobně více. Především bulvární média svým zpravodajstvím však vytvářejí opačný dojem.

Nedělní pochod městem čítal kolem osmi stovek lidí. Převážně šlo o neonacisty, ale bok po boku s nimi kráčeli i občané města, které k této subkultuře řadit nemůžeme. Pochod doprovázeli pokřiky „Cizinci ven!“, hajlování a útoky na cizince, média i protidemonstranty. Policii se posléze přihlásil napadený Afghánec i se svou německou přítelkyní, jeden Syřan a jeden Bulhar. Svědci mluví o tom, že pochod měl atmosféru blízkou pogromu.

V pondělí svolal kamenický radní a člen Alternativy pro Německo další demonstraci, které se tentokrát účastnilo tisíc pět set lidí. Opakovalo se hajlování i útoky na média. Po akci došlo k potyčkám mezi neonacisty a militantními antifašisty – čtyři neonacisté skončili v nemocnici. I v pondělí policie ztratila nad situací kontrolu, když do akce nasadila pouhé tři stovky lidí. Podle policejního mluvčího podcenila účast na demonstraci. Kritici však upozorňují, že vysoká účast byla vzhledem k situaci jasná a policie nasadila méně sil, než je zvykem i u mnohem menších akcí.

Skutečný zdroj nebezpečí

Události vzbudily reakce po celém Německu. Antifašisté a antirasističtí aktivisté svolávají své příznivce do Kamenice. Na včerejší antifašistické demonstraci bylo deset tisíc lidí. Další demonstrace budou podle všeho následovat a k podpoře zítřejších antifašistických akcí vybízí i česká Iniciativa Ne Rasismu!.

Řádění neonacistů odsoudila i kancléřka Merkelová a politici dalších stran. Ovšem ne všichni. Šéf Alternativy pro Německo Alexander Gauland řekl, že „výbuchy hněvu jsou po takovém činu legitimní“. Ministr vnitra a šéf bavorské CSU Horst Seehofer, který sám převzal islamofobní a antiimigrační rétoriku, k celé situaci mlčí.

Tak jako před šestadvaceti lety ani současná situace se nezrodila z ničeho. Sasko je dlouhodobě baštou krajní pravice. Fungují tu pevné neonacistické struktury. Politicky tu boduje krajně pravicová Alternativa pro Německo, která, jak ukazují i poslední události, se nebojí s neonacisty spolupracovat. K nespokojenosti přispívá i skutečnost, že Sasko jako region bývalého východního Německa v kvalitě života stále zaostává za Německem západním. Levicoví aktivisté a politici se proti neonacistům snaží bojovat dlouhodobě, musí kvůli tomu ale čelit jejich násilným akcím. Jedním z nich je kamenický radní za Die Linke Lars Fassmann – neonacisté zaútočili výbušninou na jeho obchod i prostory, kde chtěl pořádat divadelní představení o vlivu krajní pravice v Sasku.

To také spolu se statistikami útoků na ubytovny migrantů ukazuje, že navzdory sobotní vraždě nejsou skutečnou příčinou násilí v regionu ani v celém Německu uprchlíci. Trestných činů německých občanů na migranty je několikanásobně více. Především bulvární média svým zpravodajstvím však vytvářejí opačný dojem.

Jak píše komentátor rozhlasové stanice Deutsche Welle Hans Pfeifer, skutečný zdroj nebezpečí pro německou společnost politici dlouhodobě podceňují. „Je třeba napravit jeden falešný dojem. Nenávist, kterou projevovali lidé na ulicích, není namířená proti imigrační politice nebo Angele Merkelové. Útočí na německou demokracii jako takovou,“ připomíná Pfeifer německým politikům.

Autor je publicista.

Čtěte dále