I oběti sexuálního násilí mohou být zároveň predátorkami

Kauza herečky Asii Argento na podstatě kampaně #MeToo nic nemění. Zneužívání je především mocenský problém. 

Herečka Asia Argento byla jednou z prvních třinácti žen, které v rámci hnutí #MeToo veřejně obvinily vlivného hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina ze sexuálního zneužívání. Minulý týden přinesl deník New York Times zprávu o tom, že Argento se v minulosti podobného jednání sama dopustila. Podle informací, které deník získal, souhlasila s tím, že zaplatí hudebníkovi a herci Jimmymu Benettovi 380 tisíc dolarů, aby se vyhnula případnému obvinění ze zneužití. K tomu mělo dojít v roce 2013 v hotelovém pokoji v Kalifornii. Benettovi bylo v tu dobu 17 let. V Kalifornii je přitom legální mít sex pouze s osobou starší 18 let. Argento, které v té době bylo 37, měla nejprve s Benettem vypít několik sklenek alkoholu, pak s ním mít sex a následně na Instagramu napsala, že Benett bude hrát v jejím dalším filmu.

Podle Benettova prohlášení nebylo nikdy jeho záměrem případ veřejně rozmazávat. Když se Argento loni v říjnu označila za oběť Harveyho Weinsteina, vrátilo se mu ale jeho prožité trauma, a proto ji kontaktoval. Benett později uvedl, že se v době, kdy ke zneužití došlo, bál jít na policii. Měl strach ze stigmatu, které by na něm jako na zneužitém teenagerovi ulpělo. Jedním z častých komentářů poté, co se objevily informace o jeho zneužití, bylo: „Zneužití? Vždyť je to sen každého sedmnáctiletého kluka.“

Na případech, kdy jsou pachatelkami ženy, vidíme, že k odstranění sexuálního násilí nebude stačit jednoduše změnit nepoměr ve vyšších pozicích ve prospěch žen.

Sama Argento obvinění popírá a tvrdí, že si hudebník všechno vymyslel. Peníze mu prý měla poskytnout, jelikož byl ve finanční tísni. Z sms zpráv, které média získala, však vyplývá opak. Argento psala: „Měla jsem s ním sex a bylo to divné. Nevěděla jsem, že byl nezletilý, až do té doby, než mne začal vydírat.“ O tom, že ke zneužití skutečně došlo, svědčí i fotky, které v té době Argento sama zveřejnila na Instagramu a na nichž je s hercem polonahá v posteli.

#MeToo umožnilo zveřejnění celé kauzy

V reakci na celou kauzu se začaly ozývat kritické hlasy, které tvrdí, že Argento celé #MeToo zdiskreditovala. Ve skutečnosti však vidíme, že #MeToo společnost posunulo správným směrem a že začíná případy sexuálního násilí brát vážně. Losangelská policie okamžitě prohlásila, že případ začne vyšetřovat.

„Řekla jsem mnohokrát, že hnutí #MeToo je pro všechny, včetně těchto odvážných mladých mužů, kteří se nyní ozývají. Slýchat jména těch, které jsme považovali za naše spojence v boji proti sexuálnímu násilí, bude nepříjemné do té doby, než přesuneme pozornost od jednotlivců ke zneužívání moci,“ uvedla ke kauze zakladatelka hnutí #MeToo Tarana Burke. „Sexuální násilí je o moci a výsadách. Nic se na tom nemění ani v případě, že je útočníkem oblíbený herec nebo aktivistka, a nezáleží na pohlaví,“ dodala Burke.

Herečka Asia Argento není první aktivistkou či feministkou, která byla obviněna ze sexuálního obtěžování. Před několika měsíci byla ze zneužívání svého studenta obviněna proslulá profesorka newyorské univerzity Avital Ronell. Zajímavé je pozorovat, jak se argumentace jejích obhájců z feministických a progresivních kruhů shodovala s obhájci jiných slavných pachatelů. Postavil se za ni například filosof Slavoj Žižek a feministická myslitelka Judith Butler. Opět zaznívalo především to, že dotyčnou znají velmi dobře osobně a že by nic takového neudělala.

Sexuální násilí se sice děje častěji ženám, ale jak zmiňovala Tarana Burke, souvisí především s mocí a příležitostí. Argento byla o dvacet let starší než mladý herec, hráli spolu předtím v několika filmech a údajně měli vztah jako matka se synem. Měla tak jednoduše možnost zneužít jeho důvěry. Profesorka Ronell pak využívala k obtěžování stejných metod jako její mužští kolegové. Její student se opodstatněně obával, že pokud jí nebude po vůli, bude zásadně ohrožena jeho akademická kariéra. A proto mlčel.

Preventivní opatření společnosti Netflix

Na případech, kdy jsou pachatelkami ženy, vidíme, že k odstranění sexuálního násilí nebude stačit jednoduše změnit nepoměr ve vyšších pozicích ve prospěch žen. Je spíše potřeba pracovat na nastavení mechanismů, aby se oběti měly na koho případně obrátit, a je nutné dále rozšiřovat preventivní programy.

V nedávné době média psala o nařízeních proti sexuálnímu obtěžování, se kterými přišla společnost Netflix. Diskutovalo se především o absurdním pravidle, že se na sebe během natáčení členové štábu nesmějí dívat déle než pět sekund. Především však společnost před každým natáčením organizuje důkladné školení. To má předejít tomu, aby se jak Netflix, tak jeho zaměstnanci dostali do problémů. Podle mé kolegyně, která jejich školení absolvovala v Jordánsku, jim školitelka vysvětlovala, že nejdůležitější je přistupovat k druhým s respektem. Ne každému musí být příjemné objímání nebo jiný fyzický kontakt. Vyhýbání se podobným kontaktům neznamená nepřátelské naladění vůči ostatním. Lektorka jim doporučila, že pokud si někteří kolegové začnou během natáčení vztah, měli by o tom informovat někoho z vedení. Ne proto, že by je chtěla mít společnost pod drobnohledem, ale aby předešli pozdějším sporům ohledně obtěžování. A samozřejmě se zaměstnanci dozvěděli, na koho se mají obrátit, pokud se s obtěžováním setkají. Bylo jim zdůrazněno, že se nemusí obávat jakékoli následné diskriminace či potíží. Právě podobná školení můžou napomoci obtěžování eliminovat.

Weinsteinův obhájce a další kritici #MeToo tvrdí, že Argento je pokrytecká, protože je nehorázné obviňovat Weinsteina a ve stejnou chvíli zametat pod koberec svůj vlastní skandál. Její případ se však od Weinsteinova přece jen liší. Zatímco Weinstein herečky uplácel a zastrašoval je, aby mlčely, Benett sám prostřednictvím svých právníků žádal kompenzaci, za kterou nabízel mlčení. Původně požadoval od Argento 2,7 milionu dolarů s vysvětlením, že před zneužitím vydělával několikanásobně víc než po něm.

Kdy psát o zneužívání

Chování herečky pokrytecké je. Nijak však nesnižuje její výpovědi o zneužívání, které sama zažila. Je zbytečné předpokládat, že ti, kteří zažili sexuální násilí, musí být ve všech situacích vždy jen oběťmi. Jak je vidět, mohou být zároveň sami sexuálními predátory.

V žádném ohledu nestojím na straně pachatelky sexuálního násilí ani nepodporuji zametání sexuálního násilí pod koberec, nicméně v tomto případě si nejsem jistá tím, do jaké míry bylo správné, že média případ vůbec vynesla na světlo. O medializaci ostatně nestál ani dnes už zletilý Benett. Stejně jako v případě české aktivistky Marie Feryny, která měla znásilnit dvě ženy, si myslím, že je důležité medializovat případy, v nichž se oběti nemohou dovolat spravedlnosti kvůli systémovému pochybení nebo kvůli tomu, že jim někdo vyhrožuje či je jinak ohrožen jejich přístup ke spravedlivému soudu.

Stejně tak si myslím, že je potřeba psát o sexuálním násilí jako o společenském problému. Jimmy Benett však dostal kompenzaci, kterou chtěl a o případu naopak vůbec veřejně mluvit nechtěl. Je mi líto, že herečka a aktivistka se ke svému obvinění nepostavila čelem, jako třeba komik C.K. Luise, který byl v rámci #MeToo obviněn a veřejně se za své chování omluvil. Celý případ ale má punc bulvární senzace.

Autorka je spoluzakladatelka spolku Konsent.

 

Čtěte dále