Kloní se Zeman k neonacistům?

Prezident Miloš Zeman přijal lídra americké krajní pravice Steva Bannona. Chce podpořit Bannonovu nacionalistickou revoluci v Evropě?

Bývalý Trumpův poradce Steve Bannon je v současné době na svém „evropském turné“, na němž se setkává se svým názorovými druhy. Po Orbánovi, Nigelu Farageovi, členech francouzské Národní fronty či italském populistovi Matteu Salvinim z Ligy severu se 23. září Steve Bannon setkal s prezidentem Zemanem. Bývalý hlavní stratég Bílého domu by chtěl v Evropě vytvořit silné pravicově ideologické centrum s názvem The Movement (Hnutí), které by sjednotilo všechny pravicové populisty. On sám mluví o projektu, který by konkuroval Georgi Sorosovi tím, že by hájil zájmy „obyčejných lidí“. Tento svůj projekt nazývá také „pravicovou revolucí“ a s jeho pomocí chce nyní podpořit pravicově populistické strany před volbami do Evropského parlamentu.

Předávání zkušeností

Trumpův bývalý strategický poradce se setkal s Milošem Zemanem v Lánech, ale Hrad dopředu tuto schůzku neavizoval. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček informoval o setkání až poté, co proběhlo. Na schůzce byl i poslanec za německou populistickou stranu Alternativa pro Německo (AfD), český rodák Petr Bystroň. Během setkání došlo nicméně i na rozpory. Podle slov Miloše Zemana to vypadá, že politici se neshodli zejména na americké celní politice vůči Číně, kterou Steve Bannon obhajuje.

Steve Bannon za sebou má nepochybně velké „úspěchy“, co se týče rozdmýchávání xenofobně-nacionalistických nálad ve Spojených státech.

Fakt, že si Bannon, hovořící o nacionalistické revoluci, kromě jiných známých evropských pravicových populistů vybral také Miloše Zemana, někdejšího duchovního otce České sociálně demokratické strany, je definitivním potvrzením prezidentova posunu k nacionalismu a pravicovému populismu, kterého si většina levicových voličů všimla už dávno.

Steve Bannon založil americký populistický server Breitbart News, který proslul protiimigrantskou a nacionalistickou rétorikou. Toto propojení jen dokazuje, že se značná část ČSSD, tedy křídlo hlásící se k Milošovi Zemanovi, ubírá nepokrytě směrem doprava. Steve Bannon za sebou má nepochybně velké „úspěchy“, co se týče rozdmýchávání xenofobně-nacionalistických nálad ve Spojených státech. Mnozí experti ho také hodnotí jako klíčového muže Trumpovy úspěšné prezidentské kampaně. Trump se nakonec Bannona zbavil z důvodu personálních sporů mezi ním na jedné straně a dcerou Ivankou a jejím manželem Jaredem Kushnerem na straně druhé. Nyní by Bannon rád předal své zkušenosti podobně (xenofobně a nacionalisticky) smýšlejícím stranám v Evropě.

Společná cesta pro ultrapravici?

Zkrátka to vypadá, jako by po ztrátě vlivu na současnou americkou politiku Bannon hledal nějaké jiné uplatnění. Sílící vliv evropských pravicově populistických stran se mu pravděpodobně jeví jako dobrá příležitost. Zeman při svém prvním inauguračním projevu v roce 2013 mluvil o ostrovech negativní a pozitivní deviace. Mimo své oblíbené kritiky médii však tehdy zmiňoval i něco, co mu asi zazlíval jen málokdo – za jeden z ostrovů negativní deviace totiž označil neonacisty. Nyní, pět let poté, je absurdní, že se Zeman schází se Stevem Bannonem, jehož Breitbart stmeloval odpůrce establishmentu všeho druhu, včetně neonacistů. Ačkoli o Bannonovi nelze tvrdit, že je otevřeným neonacistou, rozhodně využíval negativních nálad lidí hlásících se k ultrapravicovým a rasistickým ideologiím.

Bannon navštívil Českou republiku již letos na jaře, kdy se na Žofíně zúčastnil debaty o amerických volbách, kterou pořádal CEVRO Institut. Nynější návštěva však nebude poslední, jak sdělil Petr Bystroň. Údajně se chce Bannon do České republiky vrátit a plánuje se zde sejít s předsedou jedné nejmenované konzervativní strany. Mohlo by se jednat o Tomia Okamuru či Tomáše Pajonka ze Strany svobodných občanů. Přestože se oba lídři původně k Bannonově iniciativě vyjadřovali zdrženlivě, je dost dobře možné, že si k sobě přece jen nakonec najdou cestu.

Autor je publicista a student arabistiky.

Čtěte dále