Policie vyklízí prales u Hambachu

V Hambašském pralese začala tvrdá fáze vyklízení. Proti aktivistům je vedena očerňující kampaň ze strany policie i energetické společnosti RWE.

Německá policie nasadila tisíce lidí na vyklizení Hambašského pralesa v Severním Porýní-Vestfálsku. Environmentalisté zde žijí již šest let ve stromových obydlích, aby zabránili vykácení jednoho nejstarších lesů na území Evropy a následné těžbě hnědého uhlí energetickou firmou RWE. Nejedná se tedy jen o les, ale obecně o ustupování před zájmy soukromé společnosti namísto řešení akutní klimatické krize, která se začíná projevovat po celém světě. Argumentem spolkové vlády pro akutní vyklizení lesa je nebezpečí požáru, který prý mohou lidé žijící ve stromových obydlích způsobit. Kritici tohoto rozhodnutí ovšem označují argument za absurdní. Za prvé, v lese žijí aktivisté už šest let a k požáru nikdy nedošlo. Za druhé, v posledních dvou dnech na místě vydatně pršelo, takže není jasné, proč by k zásahu mělo dojít právě teď. A za třetí, je zvláštní argumentovat potřebou zachránit před požárem les, který by nebýt aktivistů již dávno byl vykácen.

Na místo přijíždí široká škála demonstrantů. Jde o environmentalisty, levicové aktivisty, ale také věřící z místní evangelické církve. Solidární akce probíhají po celém Německu.

Aktivisty připoutané v korunách stromů nebo na vysokých dřevěných trojnožkách se snaží vláda, RWE i policie očernit jako násilnické extremisty. Je sice pravda, že na místě v minulosti docházelo k sabotážním akcím namířeným vůči strojům i k potyčkám s policií a zaměstnanci RWE, tentokrát ale probíhá obrana lesa nenásilně – pokud ovšem za násilí neoznačujeme vylévání fekálií na policisty, ke kterému prý několikrát došlo. Naopak je zdokumentováno násilí ze strany policie, ale také ohrožení lidských životů při kácení stromů v bezprostřední blízkosti aktivistů. Přes varování, že by mohlo dojít k ohrožení lidských životů, navíc policie prorazila linii tvořenou demonstranty, a umožnila tak příjezd těžké technice. Vedení policie čelí kritice také za velikost zásahu, který několikanásobně přesahuje policejní nasazení na pravicových demonstracích v Saské Kamenici, kde neonacisté nerušeně hajlovali a napadali novináře a lidi tmavé barvy pleti.

Zápas o Hambašský prales je symbolickou bitvou mezi klimatickým hnutím na jedné straně a RWE a německou vládou na straně druhé. Na místo proto přijíždí široká škála demonstrantů. Jde o environmentalisty, levicové aktivisty, ale také věřící z místní evangelické církve. Solidární akce probíhají po celém Německu.

Často zaznívá argument, že k těžbě uhlí zemi nutí příliš rychlé odstoupení od jaderné energetiky a koncept Energiewende. S tím ale nesouhlasí vedoucí energetické kampaně Greenpeace Česká republika Jan Rovenský. Podle něj za současnou uhelnou ostudu Německa nemůže naplňování principů Energiewende, nýbrž jejich porušování. „Na vině je nenažranost uhelných a energetických firem, které přebývající uhelnou elektřinu z Německa masivně vyvážejí, místo aby její výrobu omezily. A samozřejmě očividná neochota německé vlády tenhle byznys kazit,“ tvrdí.

Záchranu pralesa minulý týden podpořili lidé i před německou ambasádou v Praze. Česká organizace Limity jsme my navíc na 25. až 29. října organizuje společný výjezd speciálním klimatickým vlakem na akci Ende Gelände, která se letos uskuteční právě u Hambašského pralesa a přilehlého uhelného dolu. O osudu pralesa ovšem mohou rozhodnout už následující dny. Aktuální informace lze sledovat na Twitteru pod hashtagem #hambibleibt.

 

Čtěte dále