Sousedská komunita osady Bedřiška zůstane zachována

Zastupitelstvo Ostravy odsouhlasilo zadání nové komplexní analýzy stavu majetku města v lokalitě Bedřiška, která bude počítat se zachováním stávající sousedské komunity.

Ve středu 19. září se obyvatelé osady Bedřiška v Ostravě – Mariánských Horách účastnili dalšího veřejného zasedání ostravského zastupitelstva. Zastupitelé se usnesli na opětovném zadání komplexní analýzy, která pomůže vedení města a obvodu v rozhodování o budoucnosti lokality. Nově bude v zadání definováno, že cílem města je zachovat na Bedřišce stávající sousedskou komunitu a zajistit jí lepší životní podmínky.

Stávající analýzu, kterou pro středeční zasedání vypracoval majetkový odbor magistrátu, totiž primátor Ostravy Tomáš Macura označil jako nedostatečnou. Obyvatelé osady mohou být po středečním zasedání o něco klidnější – nové zadání analýzy bude počítat s tím, že místní budou moci na Bedřišce i nadále žít, a to v lepších podmínkách než doposud. Ačkoliv starostka obvodu Liana Janáčková definici usnesení rozporovala, odsouhlasilo ho nakonec zastupitelstvo v poměru třiceti devíti ku pěti hlasům.

Macura v souvislosti s příklady úspěšných projektů na řešení problematiky sociálně vyloučených lokalit opět ocenil obyvatele Bedřišky: „Prvním předpokladem úspěchu je silná místní komunita lidí, kteří sami chtějí lokalitu zlepšovat, a jestli tady máme v Ostravě takto ojedinělý příklad takové komunity, bylo by mrhání energie, kdybychom to ignorovali a tuto komunitu rozeseli do zbytku Ostravy.“ Zopakoval také dřívější dohodu se starostkou Janáčkovou, že ani jeden z nich nebude až do voleb podnikat žádné nevratné kroky a rozhodnutí nechají na budoucím vedení města a obvodu. „Alespoň za sebe bych ale preferoval, aby lidé mohli v lokalitě zůstat,“ dodal.

Obyvatelé osady mají za sebou víc než půlrok plný nejistoty, ale také množství vykonané práce, která se odrazila i na nadějných výsledcích středečního jednání. O budoucí podobě svých domovů jsou připraveni dále diskutovat a aktivně se na přeměně čtvrti podílet.

 

Čtěte dále