Pro pár petrodolarů navíc

Česká republika dál vyváží do Saúdské Arábie vojenský materiál. Ministr Tomáš Petříček by měl zahraniční politiku zbavit korumpujícího vlivu zbrojařů a podpořit ochranu lidských práv.

Po smrti Džamála Chášukdžího si západní veřejnost připomněla, že Saúdská Arábie stále patří mezi nejautoritářštější státy světa. A to i přes nedávnou snahu zlepšit svou image za vydatné pomoci PR firem a prostřednictvím dílčích reforem. Princ Mohamed bin Salmán si získal pozornost díky reformám, které mají směřovat k modernizaci země, ale spolu s nimi probíhají reformy centralizující moc v zemi. Jakákoli forma opozice vůči vládě je tvrdě trestána a seznam případů porušování lidských práv se netenčí. Blogger Ráif Badawí odsouzený k tisíci ranám bičem a deseti letům žaláře stále sedí ve vězení. Vězněné jsou i aktivistky bojující za právo žen řídit auto, i když paradoxně právě toto právo se saúdským ženám konečně podařilo vydobýt.

V posledních dvou letech ČR vyvezla do Saúdské Arábie vojenský materiál spadající do kategorie pozemních vozidel a specializovaného vybavení pro vojenský výcvik.

Válka v Jemenu pokračuje už třetím rokem a doposud si vyžádala tisíce obětí, k čemuž nemalou měrou přispěla koalice vedená Saúdskou Arábií. Její letecké nálety opakovaně zasahují civilní cíle, včetně například nemocnice Lékařů bez hranic, přestože jejich poloha je saúdské koalici známa. Stejně tak pokračuje i námořní blokáda Jemenu s cílem vyhladovět oblasti ovládané povstalci. Podle OSN se čtrnáct milionů lidí, tedy zhruba polovina obyvatel Jemenu, nachází v ohrožení hladomorem. A kvůli nedostatku výživy podle odhadů jen v loňském roce zemřelo padesát tisíc dětí.

Alibismus místo lidských práv

Dvacátého pátého října Evropský parlament vyzval členské státy EU mimo jiné k debatě o přijetí zbrojního embarga na vývoz zbraní do Saúdské Arábie, ale na ucelenou reakci evropských států stále čekáme. Nizozemí zakázalo vývoz zbraní do Saúdské Arábie v roce 2016, nyní zákaz oznámilo Německo. Španělsko sice v září oznámilo zrušení prodeje čtyř set laserem naváděných bomb, ale o pár dní později rozhodnutí vzalo zpět.

České ministerstvo zahraničních věcí se namísto ochrany lidských práv rozhodlo pro alibismus – v prohlášení, které vydalo, se dočteme: „Součástí diskuze s partnery v EU by měla být celá škála opatření, včetně možného omezení vývozu smrtícího vojenského materiálu a materiálu, který by mohl být zneužit k mučení či jinému nelidskému zacházení.“ Podobně na Twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček napsal: „Již v tuto chvíli uplatňuje ČR vůči Saúdské Arábii restriktivní politiku při vývozu vojenského materiálu. Vyvážíme především vybavení, výstroj a vozidla, nikoli smrtící materiál.“

[better-ads type=’banner‘ banner=’38427′]

Nicméně ještě v roce 2017 vyvezla Česká republika do Saúdské Arábie munici. Těžko pak lze hodnotit účinnost takových restrikcí, které jsou závislé na rozhodnutí ministerstva, pokud jediným nástrojem veřejné kontroly je projednání zprávy o vývozu zbraní za předchozí rok.

V posledních dvou letech ČR vyvezla do Saúdské Arábie vojenský materiál spadající do kategorie pozemních vozidel a specializovaného vybavení pro vojenský výcvik.  I takové zboží umožňuje provádět Saúdské Arábii vojenské operace v Jemenu. Ve vojenských simulátorech se totiž necvičí pěstování brambor, ale vedení boje a české tatrovky nepřevážejí písek, ale jiný vojenských materiál.

Zbraně islamistům

Zatímco ve svém nástupním projevu Tomáš Petříček zdůrazňoval, že „v naší zahraniční politice je a bude přítomná aktivní politika v oblasti lidských práv“, teď to vypadá, že stejně jako jeho předchůdci jde na ruku českým zbrojařům. Ty nejlépe zosobňuje skupina Czechoslovak Group spojená s Jaroslavem Strnadem, který je mimo jiné sponzorem kampaně Miloše Zemana, jímž byl 28. října vyznamenán „za zásluhy o stát v oblasti hospodářské“. Podle Parlamentních listů se sice Strnad „hrdě hlásí ke značce Made in Czechoslovakia“, ale mnohem spíše holding využívá „regulatory shopping“. V České republice těží z neschopnosti českých úřadů kontrolovat vývozy zbraní a hájit bezpečnostní zájmy státu.

Je to právě tato skupina, která dodala do Saúdské Arábie zmíněné Tatry. A není to tak dávno, co Czechoslovak Group vyvezla houfnice do Ázerbájdžánu navzdory platnému embargu OBSE. Podle OCCRP Strnad také nakoupil desítky milionů kusů staré munice čínské výroby z albánských skladů, které skončila neznámo kde. Vzhledem k notorické nespolehlivosti takového střeliva se spekuluje, že konečným odběratelem mohly být povstalecké skupiny v Sýrii. Na druhou stranu mateřská společnost Czechoslovak Group sídlí kvůli daňovým výhodám v Nizozemí.

Pokud ministr Petříček myslel vážně svůj nástupní projev, měl by jeho resort vést takovou zahraniční politiku, která se zbaví korumpujícího vlivu saúdských petrodolarů i zbrojní lobby a místo vývozu zbraní do konfliktních oblastí bude podporovat ochranu lidských práv ve světě.

Autor je spolupracovník sociálně-ekologické nevládní organizace Nesehnutí.

 

Čtěte dále