Aby tu chtěly žít i naše děti

Krym, Moskva, psychiatrie, politika, špinavé kšefty. Česko má po dlouhé době kauzu, o které se budou točit seriály.

Snad ještě nikdy nepůsobil facebookový účet Andreje Babiše tak bezradně. S tímto scénářem se zjevně nepočítalo. Po odvysílání reportáže o podivném zmizení premiérova syna Andreje Babiše mladšího na portálu Seznam Zprávy to vypadá, že se Česko řítí do politické krize. Babišovi mediální experti nemají připravené vhodné mediální zarámování a sám Babiš je v Itálii. Navíc je nepravděpodobné, že by lidé z PR oddělení ANO až do včerejška vůbec měli o situaci Andreje Babiše juniora tušení, takže těžko mohou být o krok napřed. Stejně zaskočení jako premiérův tým jsou kriminální zápletkou ale i ostatní strany.

Faktem zůstává, že v Česku nyní neexistuje opozice schopná převzít vládu, nebo případně vyhrát předčasné volby. Už na dnešek je hlášená demonstrace a je celkem jisté, že Praha zažije další vlnu protibabišovských protestů. Do prekérní situace se dostala ČSSD a také KSČM. U svých voličů nemohou počítat se silným protibabišovským cítěním jako Piráti a pravice, a navíc jsou obě tyto strany namočeny do koalice, respektive podpory hnutí ANO ve vládě.

Útok na nemocného syna?

Nemocí svého syna dostává Babiš novináře do prekérní situace. Na videu, které pořídili Jiří Kubík a Sabina Slonková, působí oligarchův syn sympaticky a vyděšeně, a psát o něm tedy vyžaduje zvláštní citlivost. Opakovaná Babišova strategie „útočíte na mou rodinu“ v tomto případě nemusí fungovat. Slonková s Kubíkem totiž na pětatřicetiletého Babiše nejdou nikterak dryjáčnicky a celá videoreportáž je spíše na straně premiérova syna proti lidem kolem jeho otce. Přesto se na Babišově Facebooku dál píše o útocích na jeho rodinu. To zkrátka reportáž Seznamu nedělá.

Jistě, i u pilota dopravních letounů se může z ničeho nic rozjet psychické onemocnění. Že by se však krátce po podepsání smlouvy o vlastnictví Čapího hnízda rozjela bipolární porucha i u Babišovy dcery, je ovšem nepravděpodobné. Všichni zmínění mají co vysvětlovat.

Rámování reportáže jako útoku na Babiše, nebo dokonce jako podlého útoku na jeho rodinu naznačuje jeden znepokojivý scénář. Pokud se Babiš nerozhodne, že bude výhodnější uznat chybu, distancovat se od pochybného pečovatele Protopopova a zajistit nápravu (což je pořád ještě možné), bude se muset uchýlit k dalšímu tvrdému útoku na média, demonstranty v ulicích a opozici. Vůbec se přitom nedá vyloučit, že to bude znovu fungovat a že Babiš potvrdí svou pozici. V takovém případě by ji dokonce ještě posílil, protože by dokázal, že mu ani takovéto skandály neublíží. Pokud k tomu dojde, je ale zároveň jisté, že Babišova rétorika minimálně na pár měsíců přitvrdí.

Už teď je takřka jisté, že odvysílaný příběh bude nadále žít aspoň ve dvou verzích. Andrej Babiš bude muset vytvořit kontrastory s podlými novináři, vážně nemocným synem, který navíc neví, co říká, a nenávistnou až krvelačnou opozicí, která toho všeho využívá. Všechna další zjištění bude pak zasazovat do tohoto protipříběhu. Roviny zdraví/nemoc a pravda/bludy mohou vytvořit takřka nekonečné množství způsobů, jak chápat to, co se Andreji Babišovi mladšímu stalo. I kdyby reportáž otevřela pouze téma role „psychického zdraví“ Babišových dětí v kauze Čapí hnízdo, už teď je jisté, že Babiš využíval svého syna pro podepisování smluv v případech, kdy to pro něj bylo výhodné, že se později zaručoval za jeho zdraví, a teď mu nezbývá než ho prohlašovat za takřka nesvéprávného.

Babišův věčný konec

Média vyhlašují Babišův pád se stejnou pravidelností, s jakou spekulují o tom, kolik měsíců života zbývá Miloši Zemanovi. Tato kauza nicméně může mít na Babiše zatím nejsilnější dopad. Nikdo nechce za premiéra člověka, který je kvůli své politické kariéře schopen naplánovat únos vlastního syna. Objevují se komentáře o tom, že Slonková a Kubík do příběhu zapletli psychicky nemocného člověka, což je nepřípustné. Kdo ale koho do kauzy zavlekl? Pochybné znalecké zprávě Dity Protopopové o závažném psychickém stavu Babiše mladšího neuvěřili podle všeho ani samotní kriminalisté. Jistě, i u pilota dopravních letounů se může z ničeho nic rozjet psychické onemocnění, že by se však krátce po podepsání smlouvy o vlastnictví Čapího hnízda rozjela bipolární porucha i u Babišovy dcery, je ovšem nepravděpodobné. Všichni zmínění mají co vysvětlovat. Zatím ale nic nevysvětlují a pokračují v omílání původního příběhu.

Není samozřejmě jisté, jestli i tato kauza nakonec po Babišovi nesjede jako kus bláta a nic z ní nebude. Poslední dění v kauze Babiš versus Čapí hnízdo dá vzpomenout na gangsterské praktiky slovenské politické špičky z devadesátých let, především pak na únos syna prezidenta Michala Kováče. Podobná aféra může samozřejmě zatřást jak s některými vlažnějšími voliči ANO, tak (a to především) s některými poslanci ČSSD a KSČM. Pokud ale opravdu dojde k potopení Babišovy vlády a následně i rozvratu uvnitř ANO, skutečné problémy české společnosti teprve začnou. Oddaní voliči ANO už do konfliktů Andreje Babiše emocionálně investovali tolik, že se teď jen těžko začnou od svého politického idola odklánět. Tak jako v případě Jaromíra Nohavici nemá podpora Andreje Babiše často nic moc společného s politickou diskusí, ale je svého druhu kulturní válkou.

Pokud si politici tzv. demokratického bloku myslí, že u takřka třetiny českých voličů najednou dojde k prozření a začnou podporovat jejich smart, odbornou a stále ještě neoliberální politiku, jsou mimo mísu. Největší šanci mají v tomto ohledu Piráti, kteří se pomalu stávají hlavním hlasem antibabišovské opozice. Právě z toho důvodu může deník Echo dát na titulku tvrzení, že Piráti kradou liberálnější voliče ODS.

Nejvíce profitovat z úpadku ANO ale může ultrakonzervativní větev v ODS (v čele s Václavem Klausem ml.) a následně také Tomio Okamura a SPD. Možná právě proto dnes Okamura vystoupil na tiskové konferenci opozičních stran, které chtějí vyvolat hlasování o nedůvěře vlády. Cítí příležitost. Všechny další scénáře přesunů voličů ANO jsou mimo realitu a je potřeba si to přiznat. Pokud navíc hrozí, že po odvolání premiéra Babiše nainstaluje Miloš Zeman opět svou úřednickou, loutkovou vládu, která bude pokračovat v překreslování české ekonomické i společenské reality, je na místě se Fialy, Bartoše, Rakušana, Bělobrádka, Okamury a Pospíšila zeptat, jaký je jejich další plán. Hydra Babiš možná padne, ale při životě ji drží hlavně nejistota a strach z toho, co se po jeho konci bude dít.

Autoři jsou redaktoři Alarmu.

 

Čtěte dále