Hillary Clintonová je zpět. Bez nových nápadů

Hillary Clintonová minulý týden poskytla rozhovor britskému Guardianu v rámci série článků o populismu. Chystá se neúspěšná kandidátka z posledních prezidentských voleb znovu kandidovat?

Po volbách v listopadu 2016 zmizela Hillary Clintonová z veřejného života. Dlouhou dobu jste bývalou ministryni zahraničních věcí mohli potkat spíš náhodou při běhání v lese než na nějakém politickém mítinku. Toto ústraní skončilo až letos v létě, kdy se Clintonová objevila na newyorském festivalu pořádaném online magazínem Ozy. Před podzimními volbami do amerického kongresu se dokonce zapojila do kampaně na podporu demokratických kandidátů. Na konci října, při nahrávání podcastu pro server Recode, nejprve popřela možnost své další kandidatury, pak ale začala mlžit, až nakonec řekla: „No, chtěla bych být prezidentkou.“

Vypustit zkušební balón

Po letošních volbách se okamžitě začaly šířit zprávy, že se Clintonová chystá v roce 2020 kandidovat znovu. „Hillary Will Run Again,“ hlásal v titulku Clintonům dlouhodobě blízký politický opreativec Mark Penn v komentáři, který pro Wall Street Journal napsal s dalším prominentním demokratem Andrewem Steinem. „Možná neohlásí kandidaturu v první vlně, kdy se o ni bude ucházet každý druhý demokratický senátor, ale až se rozjedou primárky, tak určitě,“ píší Penn a Stein v textu, který by američtí političtí nerdi označili za „zkušební balón“ její možné budoucí kandidatury.

Hillary Clintonová bude možná opravdu znovu kandidovat. A možná nakonec taky ne. Ze své prohry s Donaldem Trumpem se ale evidentně moc nepoučila.

Zmíněný rozhovor pro Guardian je dalším signálem, že Hillary Clintonová a její tým chtějí zjistit, jestli by další kandidatura měla šanci. V rozhovoru radí, jak se vypořádat s nástupem populistické pravice. Americká média podle ní musí „být chytřejší“, aby si poradila s Donaldem Trumpem a s fake news. Evropa prý zase musí omezit přistěhovalectví, aby vzala vítr z plachet pravicovým populistům.

Je tohle vůbec ještě centrismus?

Její rady by těžko mohly být bezobsažnější. Jednak počty žadatelů o azyl v zemích Evropské unie od vrcholu v letech 2015 a 2016 zase klesly. A za druhé její rada poukazuje na obě velká slabá místa neúspěšné prezidentské kandidátky: vyprázdněný centrismus a relativizaci ekonomického strádání. Clintonová sice vypichuje takzvanou uprchlickou krizi, ale úplně ignoruje zpatlanou reakci EU na krizi ekonomickou a zároveň si stěžuje na populismus.

Opravdu si myslí, že správný způsob, jak se vypořádat s pravicovým populismem, je mu ustupovat nebo rovnou nadbíhat? Skvělý plán. Není divu, že její výrok označil na stránkách magazínu American Conservative bývalý poradce Ronalda Reagana a George W. Bushe za „nemalé politické vítězství“. Co takhle mu místo toho kontrovat populismem levicovým?

Make America Great Again Again

Bernie Sanders určitě není ideální kandidát, který by měl Trumpa za dva roky porazit, aspoň ale místo vyprázdněného ustupování pravici přišel před týdnem s konkrétní pozitivní vizí. Získat demokratům zpátky voliče by podle Sanderse měl plán o deseti bodech – například zvýšení minimální mzdy, státem hrazené vysoké školství nebo všeobecné zdravotní pojištění. Každopádně doufám, že je Clintonová po minulém víkendu spokojená s tím, že se Spojené státy s migranty na své jižní hranici opět „vypořádávají“ slzným plynem.

Hillary Clintonová bude možná opravdu znovu kandidovat. A možná nakonec taky ne. Do voleb je ještě hodně času. Podle jejího chování a signálů z jejího okolí je zřejmé, že kandidaturu přinejmenším zvažuje, což je samo o sobě dost šokující. Ze své prohry s Donaldem Trumpem se evidentně moc nepoučila. Jestli opravdu zkusí štěstí v prezidentských volbách potřetí a bude poukazovat na to, jak neřízený populistický Trump svedl Ameriku z cesty, měl bych pro ni vhodný volební slogan: Make America Great Again. Aby ale nebyla překvapená, až zjistí, že si Američané Trumpa nezvolili omylem a z cesty clintonovsko-obamovského centrismu opravdu sejít chtěli.

Autor je publicista a redaktor Radia Wave.

 

Čtěte dále