Kritizovat Corbyna za podporu brexitu není fér

Na předáka britských labouristů Jeremyho Corbyna se snesla kritika za údajnou podporu odchodu Británie z EU. Skutečnost ovšem byla složitější.

Jeremy Corbyn se dostal pod palbu kritiky poté, co byl zveřejněn rozhovor pro německý deník Der Spiegel, ve kterém řekl, že brexit už není možné zastavit. Německý tisk se předáka labouristů zeptal, zda by brexit zastavil, pokud by mohl. „Nedá se to zastavit,“ odpověděl Corbyn a pokračoval: „Referendum už proběhlo a článek 50 byl již aktivován. Nyní můžeme pouze analyzovat důvody, proč lidé hlasovali pro odchod.“ Corbyn dále zmínil, že pro odchod hlasovalo mnoho po zásluze naštvaných lidí ze zapomenutých a zbídačených oblastí. Potřeby jejich komunit byly přehlíženy a jejich pracovní podmínky se zhoršovaly. Corbyn v rozhovoru také kritizoval neoliberální ekonomiku EU.

Následně se stal terčem kritiky nejen poslanců své strany, ale i Liberálních demokratů, kteří nyní volají po druhém referendu. Poslanci Labour party a Corbynovi dlouhodobí kritici (zvláště kvůli údajnému antisemitismu) Chris Leslie, Chuka Ummuna nebo Wes Streeting zároveň zmiňovali, že by byla obrovská chyba nedovolit druhé referendum, když si to spousta členů i voličů strany přeje. Jeremy Corbyn si je ale dobře vědom toho, že se velká část voličů jeho strany v referendu vyslovila pro brexit.

Vinni jsou v první řadě konzervativci

Nový impuls k opětovnému referendu dal nedávno také odstoupivší ministr dopravy Jo Johnson, který nařkl premiérku Theresu Mayovou z toho, že nabízí poslancům pouze dvě možnosti volby: „vazalství, nebo chaos“.  Těžko odhadovat úmysly Johnsona, který byl před referendem pro setrvání v EU. Poté se ale většina konzervativců (alespoň tedy na oko) stala zastánci brexitu. Nyní se tedy zdá, že oním „vazalstvím“ myslí Johnson přílišnou benevolenci Theresy Mayové vůči EU.

Je těžké odhadnout, zdali se Corbynovi jeho konzistentní přístup vyplatí, nebo se bude dál stupňovat kampaň za nové referendum.

Corbynova pozice se od poslední konference Labour party nezměnila. Pokud vyjednaná dohoda Mayové s EU nebude splňovat šest základních podmínek, labouristé tuto dohodu nepodpoří. To by mohlo vést až k vyslovení nedůvěry Therese Mayové a novým volbám. Corbyn se domnívá, že kdyby volby vyhrál, vyvedl by poté Británii z Evropské unie s mnohem lepší dohodou a navíc tak, aby pracující nepřišli o zákony, které chrání jejich práva. Většinu práv britských pracujících totiž zajišťovaly zákony vycházející ze závazných direktiv Evropského parlamentu. Corbyn se obává, že pokud by Británie opustila EU pod vedením konzervativní vlády, ta by neměla žádnou vůli nahrazovat evropské zákony hájící zaměstnance britským ekvivalentem. Tyto zákony musela přijmout Británie v důsledku členství v EU a po odchodu Británie logicky pozbudou platnosti. Corbyn se také bojí, že by konzervativci nechtěli nahrazovat zákony chránící životní prostředí, a šli by na ruku velkým firmám a korporacím, v jejichž zájmu není ochrana přírody.

Ačkoli odpůrci brexitu často tvrdí, že nyní je většina lidí pro setrvání v Evropské unii, a proto by mělo být vypsáno referendum nové, Corbyn jen naplňuje slib, který daly všechny strany před volbami – respektování výsledků referenda. Často se objevují názory, že mnoho lidí se vyslovilo pro brexit na základě různých fake news a polopravd a že většina lidí neměla dostatek informací. Jenže anulovat výsledek referenda s tím, že když lidé volili, nebyli příčetní a nedokázali si zjistit dostatek informací, je v podstatě arogantní argument, a Corbyn určitě tuší, že by to stálo stranu hlasy.

[better-ads type=’banner‘ banner=’38427′]

Situace pochopitelně není jednoduchá, jelikož spousta mladých voličů z velkých měst, kteří volili pro setrvání Británie v Unii, může začít svému hrdinovi spílat. Corbyn bývá často obviňován, že k brexitu přispěl svou nepříliš horlivou podporou Evropské unie. Když byl v televizním kanálu BBC dotázán, nakolik si cení Evropské unie, odpověděl, že by dal EU sedm bodů z deseti. Tato odpověď vyvolala v britských médiích absurdní kritiku, která je pro cokoli, co labouristický lídr řekne, velmi typická. Například v neděli 11. listopadu měl Jeremy Corbyn v Den válečných veteránů na saku připnutý údajně „příliš malý“ vlčí mák. Vlčí mák je symbol vzpomínky na veterány a Corbyn prý není dost velký patriot. Podobných příkladů bychom v britském tisku našly desítky.

Corbyn byl pro setrvání v EU

Bylo by každopádně nefér nepřiznat lídrovi labouristů podporu setrvání své země v EU. Předák labouristů se sice nepřidal k oficiální kampani své strany, ale podílel se na iniciativě bývalého řeckého ministra financí Janise Varufakise s názvem „Remain and reform“ (Setrvejme a reformujme). Varufakis vyzýval k setrvání v EU, ale také k reformě evropské politiky, kterou vidí jako příliš neoliberální. Ostatně proti této politice brojila i strana Syriza, než přistoupila na podmínky EU. Corbyn se tehdy objevil na demonstracích bok po boku bývalého řeckého ministra financí, který tvrdil, že politika EU jeho zemi ublížila, a zároveň vyzval k její reformě zevnitř. Jinými slovy, doporučoval v Unii zůstat.

Je těžké odhadnout, zdali se Corbynovi jeho konzistentní přístup vyplatí, nebo se bude dál stupňovat kampaň za nové referendum. Nedávná konference Labour party ukázala, že mezi členy jsou spíše zastánci setrvání, nicméně nezapomínejme na voličskou základnu z postindustriálních oblastí, která volila v referendu opačně.

Autor je publicista.

 

Čtěte dále