Fotoreport: Polský prezident a premiér slavili nezávislost s fašisty

Přes snahu letošní varšavský „Pochod nezávislosti“ zakázat se národovecká akce nakonec uskutečnila. Navíc pod patronátem nejvyšších představitelů státu.

Foto Tomáš Rafa

Polsko si 11. listopadu připomnělo konec první světové války a vznik nezávislého polského státu. V posledních letech se ovšem tento den stal svátkem zejména pro nacionalisty a sympatizanty krajní pravice. Jak jsme informovali, eskalující nenávistné projevy během „Pochodu nezávislosti“ v minulých letech přiměly primátorku Varšavy, aby ve středu tuto akci, organizovanou krajně pravicovými skupinami, zakázala. Mezi organizátory pochodu patří např. Radikálně-národní tábor (ONR), fašistická organizace, jejíž kořeny sahají až do roku 1934.

Premiér a prezident Polska však po rozhodnutí varšavské primátorky ohlásili, že vláda zaštítí oficiální pochod „otevřený všem“. Tím zřejmě měli na mysli i krajně pravicové a fašistické skupiny, se kterými se posléze dohodli na společné akci. V pátek 9. listopadu soud navíc zákaz akce vydaný varšavskou primátorkou neuznal za platný. Ve výsledku tak prezident, premiér, předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost a další nejvyšší představitelé státu stanuli v čele průvodu, jehož se účastnili příslušníci ONR, ale i zahraničních fašistických skupin, jako je italská Forza Nuova. Nechyběli ani slovenští kotlebovci.

Podle některých odhadů středem města prošlo přes 250 tisíc lidí. Jako každý rok pochod provázela záplava rudého dýmu z dýmovnic, planoucí pochodně a výbuchy petard.

Sympatie vládnoucí strany k nacionalistickým myšlenkám i organizacím jsou dávno známé. Nicméně dosud se představitelé vlády od bezprostřední spolupráce s pravicovými radikály distancovali a jejich akcí se přímo neúčastnili. To se 11. listopadu změnilo. Strana Právo a spravedlnost ukázala, že pochod „otevřený všem“ je místem, kde se provolávají hesla jako „Bílé Polsko“ nebo „Smrt nepřátelům vlasti“ a kde znějí různé nenávistné slogany.

„Śmierć wrogom ojczyzny”, kolejny klasyk.

Zveřejnil(a) Ziemowit Szczerek dne Neděle 11. listopad 2018

 

Svědci na sociálních sítích vypovídají, že na rozdíl od předchozích let byl letos na výzvu vlády výskyt extremistické symboliky o poznání menší. O radikální rétoriku ale nebyla nouze. Kromě standardních antikomunistických a také antiunijních hesel, došlo i na pálení vlajky Evropské unie.

Během dne se konala i řada akcí opozice a antifašistická kontramanifestace. Ta upozornila na skutečnost, že 11. listopadu si Poláci připomínají také zavedení volebního práva pro ženy. Až na několik hozených láhví a petard k potyčkám mezi oběma tábory nedošlo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále