Severočeský konsensus

V ústeckém kraji k sobě nacházejí cestu ANO, místní rasistické spolky i tradiční politické strany. Občanská opozice zůstává v izolaci.

Ústecký kraj můžeme vnímat jako drobnou odchylku od zbytku České republiky. Na území bývalých Sudet se po druhé světové válce nastěhovali noví obyvatelé za prací, především v hornictví a průmyslu. Když zde v devadesátých letech po útlumu těžby i výroby rychle narostla nezaměstnanost, region se začal vylidňovat. Společně s vylidňováním klesly ceny nemovitostí a spekulantům se vyplatilo nastěhovat sem sociálně slabé z lukrativnějších oblastí České republiky.

ANO + rasisté

Právě na severu Čech s příchodem ekonomické krize před deseti lety vypukly nepokoje, protiromské demonstrace a pokusy o pogromy, které se pravidelně opakovaly několik let. Sen o blahobytu po roce 1989 se tu rozplynul rychleji než jinde. Odlišné sociální skladbě odpovídaly i odlišné volební výsledky oproti zbytku republiky. Neonacistická Dělnická strana sociální spravedlnosti se dostala do zastupitelstev. V Duchcově se dokonce už v roce 2014 ocitla ve vedení města, když s ní vytvořily koalici KSČM a ČSSD. Místní pobočka ČSSD byla poté vedením strany rozpuštěna (pro komunisty to takový problém nebyl), ale letos byla obnovena a po letošních komunálních volbách vytvořila skoro stejnou koalici jako před čtyřmi lety (po těchto volbách byl navíc ochoten spojit se na místní úrovni s krajní pravicí i člen TOP 09).

Ústecké ANO nemá žádný problém s místními rasisty a dokonce neváhá rozpustit vlastní pobočku, která vidí koaliční spolupráci ve svém obvodu jinak.

I ostatní města v ústeckém kraji právě finišují koalice na radnicích a magistrátech. V obvodech Ústí nad Labem se obešli bez hnutí PRO! Ústí, které dokázalo výrazně uspět navzdory odmítání rasismu a ukázalo, že i v severních Čechách se dá mobilizovat jinak než strašením nepřizpůsobivými. V Chomutově se zase nová koalice obešla bez druhého hnutí PRO! Chomutov, které rovněž uspělo bez tažení proti nepřizpůsobivým, a naopak zdůraznilo antikorupční agendu. Chomutovské ANO se radši domluvilo s hnutím Nový sever, které stojí na vlastnících velké části chomutovského bytového fondu. Ti na jednu stranu čile provozují „obchod s chudobou“ a na stranu druhou hlásají, že chtějí ze sídlišť vypakovat „nepřizpůsobivé“. Podobně je na tom mostecké Sdružení Mostečané Mostu spojené s družstvem Krušnohor a hlásající dlouhodobě tvrdý rasismus. Ani s ním neměla tamní buňka ANO problém vyjednávat o koalici.

V ústeckém obvodu Neštěmice se členové místní pobočky hnutí ANO museli rozhodnout mezi ponecháním si členství v hnutí a podporou starostky z PRO! Ústí. Rozhodli se pro podporu starostky, a o členství v hnutí tedy přišli. Ústecké ANO se totiž dohodlo na magistrátní koalici raději s hnutím UFO (Ústecké fórum občanů) než s úspěšnějším PRO! Ústí. Také UFO, stejně jako další koaliční partner PRO Zdraví a Sport, v kampani nešetřilo rasistickými slogany. Pokud v této koalici na něčem panuje shoda, je to boj proti nepřizpůsobivým, který v Mostě překřtili na „sociální politiku“. Ústecké ANO tedy nemá žádný problém s místními rasisty a dokonce neváhá rozpustit vlastní pobočku, která vidí koaliční spolupráci ve svém obvodu jinak.

Spojení s byznysem

O úroveň výš, ve vedení kraje, najdeme od roku 2016 koalici KSČM, ČSSD a SPD-SPO. Republikové vedení ČSSD nedokázalo na koalici s okamurovci zareagovat, a ta funguje hladce už dva roky. Nopak bylo vyšoupnuto hnutí ANO, což těžce nesl i předseda Andrej Babiš, ale na podstatě místního vládnutí to nic nemění. Není žádná záruka, že by ANO koalici s okamurovci neudělalo samo, pokud by karty byly rozdány jinak.

[better-ads type=’banner‘ banner=’38427′]

ANO v regionu doplnilo a částečně nahradilo tradiční strany, pro které jsou typické místní kšefty a rasistická rétorika. Problémy s bydlením a ohrožení propadem do naprosté chudoby vyvolávají takové vášně, že překrývají i často podivné financování podnikatelských politických projektů a propojení stran s nedůvěryhodnými lidmi. Koalice tak vznikají bez jakéhokoli politického klíče a hlavní konsensus se týká obrany životního standardu před „nepřizpůsobivostí“, což je pro politiky snadné slíbit – a problémy pak víceméně neřešit.

Zapojení podnikatelů do takového typu politiky je po úpadku zprofanovaných ODS a ČSSD logické. Podnikatelé, kteří mají v regionu své zájmy a jako jediní mají dost peněz na marketing, jsou v této situaci přirozenými nástupci tradičních stran, stejně jako hnutí ANO na celorepublikové úrovni. Domluva tradičních stran spojených s byznysem, tedy ODS a ČSSD, projektů místních podnikatelů a hnutí ANO je prostě nejjednodušší. Skutečnou opozici tvoří hnutí zespoda, jako jsou právě PRO! Ústí, PRO! Chomutov nebo koalice Zelených a Pirátů v Mostě. Právě tyto síly oponují korupčnímu spojení byznysu a politiky i rasismu, kterým je tento přístup nenápadně legitimizován. Že právě tato sdružení jako jediná přes relativně dobré volební výsledky vypadnou z pragmatických koalic, je příznačné.

Autor je redaktor Alarmu.

 

Čtěte dále