Brácha vyvěsil transparent a poslali ho do vězení. Kde to sakra žijeme?

Bratr jednoho ze zadržených environmentálních aktivistů píše, že by Slovensko mělo přestat kriminalizovat lidi, kteří upozorňují na katastrofální situaci životního prostředí.

Když píšu kromě výzkumných zpráv něco do novin, většinou zavolám bráchovi, abych se poradil, jak text začít nebo které pasáže lépe formulovat. Včera jsem s ním ale mohl mluvit jenom deset minut ve vazební věznici v Prievidzi a správná formulace argumentů byla poslední věc, o které jsem s ním chtěl mluvit.

Ve středu byl totiž zatčen v souvislosti s přímou akcí Greenpeace na dole v Novácích. Spolu s jedenácti dalšími v ranních hodinách vylezl na těžební věž firmy Hornonitrianske bane Prievidza (HBP), aby nenásilně protestoval proti dalšímu dotování těžby hnědého uhlí slovenskou vládou. Po výstupu s ostatními vyvěsil patnáctimetrový transparent: „Skončite dobu uhoľnú“. Situace se má aktuálně tak, že po maximální možné době strávené v cele předběžného zadržení soud rozhodl o uvalení vazby na všech dvanáct obviněných. Ve vězení by měli zůstat až do konání soudu.

Přestaňte nás urážet!

Uvalení vazby nás včera ráno v průběhu cesty na Slovensko šokovalo. Do Prievidzi jsme s rodiči jeli s tím, že zpátky pojedeme všichni čtyři. Nikdo netvrdí, že nebyl porušen žádný platný zákon. Radek je odhodlaný si vším projít a nést následky za svoje rozhodnutí podílet se na legitimní akci občanské neposlušnosti. Věděl, do čeho jde. Boj za klimatickou spravedlnost má holt i tuhle podobu. Vstoupili na soukromý pozemek a za přestupek by měli být nakonec pravděpodobně pokutováni, ale vazba v Ilavě je hodně velký úlet, který v zemích Evropské unie nemá obdoby.

Byť mám úctu k práci horníků, tak se musím přidat k heslu: „Zavrieť treba baňu, nie aktivistov“

Rozhodnutí soudu mě a hlavně naše rodiče hluboce urazilo. Ti, co mají internet, si můžou v podstatě kdekoli přečíst, že státní orgány na Slovensku například nechaly roky na svobodě Ladislava Bašternáka, který se nakonec sám přiznal, že okradl stát o miliony eur. Na svobodě byl nějakou dobu stíhán i „zjevný vrah“ (vycházím z pojmenování premiéra Pellegriniho) mladého Filipínce. Když k tomu ještě připočtu, že v Česku máme trestně stíhaného premiéra, který nejenže je na svobodě a jezdí do Švýcarska si „promluvit se synem“, ale dokonce je stále ve funkci, vaří se ve mně krev. A nejsem sám. Kde to sakra žijeme?

Promiňte mi tu příkrost, ale zatím se soud v Prievidzi k těm dvanácti lidem, kteří pouze vyvěsili transparent na těžební věž, aniž by kohokoli ohrozili nebo cokoli blokovali, chová jako k největším kriminálníkům. Lži o ohrožení horníků byly už na několika místech rozporovány a nejsou nakonec ani součástí obvinění. Řekněte mi: Okradli stát o miliony eur? Zabili někoho? Opravdu si někdo příčetný může myslet, že jsou tak hloupí, aby hned cestou ze dveří vylezli na další těžební věž? To byl jediný důvod, který nakonec soud pro vazbu předložil. Jsou to snad předsedové vlád a oligarchové, kteří vlastní polovinu médií a největší potravinářský podnik v zemi, abychom je kvůli vlivu museli držet ve vazbě?

Nejsou, tak s nimi okamžitě přestaňte jednat tak, jak byste měli jednat s opravdovými kriminálníky. Pocity naděje ve mně vzbuzují slova primátorky Prievidzi, která nejnovější vývoj v této kauze označila za šikanu ze strany soudu. Později se přidaly i opoziční strany, načež sám premiér Pellegrini vyjádřil „pochybnost“ nad nutností držet tyto mladé lidi ve vazbě. Na sociálních sítích napsal: „nikto predsa nemôže len tak vstúpiť na cudzí pozemok. Ale je naozaj na zváženie, či tým najlepším krokom je ponechanie 12 mladých ľudí vo väzbe“. Díky aspoň za tohle.

Společně tvoříme mainstream!

Všeobecně nebezpečné zařízení

Celá situace je taky dost absurdní v tom, že prokuratura dvanáctku obvinila z trestného činu proti všeobecně prospěšnému zařízení. Formulace ‚všeobecně prospěšné zařízení‘ je opravdu komická, pokud přihlédneme ke známým faktům. Těžba hnědého uhlí v regionu pokračuje jen díky státním dotacím, bez nichž by byla ekonomicky zcela neefektivní. V praxi to znamená, že zisk soukromé firmy platí ze svých kapes daňoví poplatníci. Těžba přitom extrémně zatěžuje životní prostředí celé oblasti. Ale to není všechno. Odhaduje se, že spalování uhlí může ročně za 460 tisíc předčasných úmrtí na celém světě.

Vodní toky v regionu Horná Nitra, do kterých jsou vypouštěny odpadové vody z dolů, jsou výrazně znečištěné arzénem. V prievidzském okrese je podle zpráv vyšší výskyt rakoviny než v jiných částech Trenčínského kraje. Všeobecně prospěšné zařízení si představuju jinak.

Zadržený Radek Kubala v policejním autě. Repro tvnoviny.sk

 

Pocházím z Ostravska, takže dilema mezi pracovními místy a znečištěným životním prostředím dobře znám. Jenže pro region, o kterém je řeč, toto neplatí. Podle studie Evropské komise by ukončení provozu elektrárny v Novácích do roku 2030 ušetřilo na nákladech energetického systému 388 milionů eur. Započítáme-li ekonomicky pozitivní efekty vyplývající z odstranění negativního vlivu provozu na životní prostředí a zdraví, odhaduje se celkový přínos minimálně na 160 až 170 milionů euro. Peníze můžou samozřejmě jít na revitalizaci regionu, rekvalifikace pracovníků a rozvoj nových firem. Byť mám k práci horníků úctu, musím se přidat k heslu: „Zavrieť treba baňu, nie aktivistov“. Firma dostává naprosto bezprecedentní ochranu ze strany státu a kriminalizováni jsou aktivisté, kteří na problematické okolnosti těžby uhlí upozorňují.

Dvanáct let pro dvanáct statečných

Za posledních pár dní se mi s vyjádřením podpory ozvaly desítky lidí. Moc za to děkuju. Vždycky se ale podivuju nad samozřejmostí, s jakou různí diskutéři posílají někoho, kdo upozorní na nelegitimní skutečnost, do vězení. Odkud tu jistotu čerpají?

Včera jsem na sociálních sítích zahlédl ikonickou fotografii Rosy Parks, která jako Afroameričanka sedí v autobuse na místě vyhrazeném „jen pro bílé“. Taky jí zavřeli. No jasně, však to bylo správně, legální bylo mít autobusy rozdělené na prostory pro bílé a pro černé. Rosa porušila zákon, tak za to musí pykat. Zní to z dnešního pohledu divně, ale rozdělení autobusů bylo tehdy sice legální, ale zároveň i naprosto nelegitimní.

Doufám, že si už brzy bude většina z nás klepat na čelo, když bude zase někdo posílat lidi upozorňující na katastrofální situaci životního prostředí do vězení. Na změnu máme podle mezinárodního panelu pro klimatickou změnu dvanáct let. Ke změnám klimatu přispívá především těžba uhlí a bez jejího co nejrychlejšího zastavení nastane za několik let katastrofální oteplení planety o více než 1,5 stupně. Právě kvůli tomu lezl Radek na těžební věž. Bojuje proti nebezpečné těžbě uhlí tak, jako bychom to měli dělat my všichni.

Ochrana životního prostředí není zločin!

 

Autor je sociolog.

Čtěte dále