Fotoreport: Protest proti odvolání šéfredaktora Vltavy

Před budovou Českého rozhlasu na pražských Vinohradech se demonstrovalo za otevřenost a nezávislost této veřejnoprávní instituce.

Foto Petr Zewlak Vrabec

Ve středu 19. prosince proběhla před sídlem Českého rozhlasu demonstrace iniciativy Za otevřenou Vltavu, která vybízí vedení této instituce, aby pokračovalo v trendu, který na stanici ČRo 3 – Vltava nastartoval šéfredaktor Petr Fischer, kterému nedávno generální ředitel René Zavoral neprodloužil pracovní smlouvu. Podporu Fischerovi přišli vyjádřit různí lidé z kulturního života – režisér Jan Hřebejk, pěvkyně Dagmar Pecková nebo vizuální umělec Krištof Kintera. Stanovisko Rozhlasové odborové základní organizace, které dávalo Fischerův odchod do souvislosti s letošním velkým propouštěním zaměstnanců, přednesl předseda rozhlasových odborů Jiří Hubička. Reakci na protesty od Reného Zavorala přečetl programový ředitel ČRo Ondřej Nováček. „Já myslím, že bychom měli zatleskat panu Nováčkovi, že měl tu odvahu tady přečíst tento normalizační vzkaz,“ glosoval Nováčkovo vystoupení, které se nesetkalo s příznivým ohlasem zúčastněných, moderátor protestu.

Ve stejný den odpoledne se odehrávalo zasedání Rady Českého rozhlasu, které ale bylo na poslední chvíli přesunuto z Prahy do Hradce Králové. Přesto se na něj vypravily desítky lidí, velká část z nich ovšem nebyla na jednání vpuštěna.

Rozhlasovou stanici Vltava od 1. ledna dočasně povede současná vedoucí podpory programu Ivana Hálková. Na pozici šéfredaktora se bude konat interní výběrové řízení. Na začátku února 2019 by mělo být známo jméno nového šéfredaktora stanice. Otevřený dopis Za otevřenou Vltavu, adresovaný generálnímu řediteli, podepsalo přes tisíc signatářů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále