Santovskou vzpouru v Kodani rozehnaly až policejní obušky

Proč se dánští divadelníci pokusili před více než čtyřiceti lety rozpoutat „vánoční“ protesty a nepokoje?

Na Vánoce roku 1974 se dánská divadelní skupina Solvognen rozhodla v Kodani upozornit přímou akcí na negativní dopady kapitalismu. Podařilo se jim otevřít celospolečenský dialog ohledně úsporných opatření v době hospodářské krize, které tehdy vyústily ve vysokou nezaměstnanost.

Divadelní skupina Solvognen se hlásila k anarchismu a radikálnímu divadlu. V jejich pojetí bylo třeba opustit uzavřenou divadelní scénu a přesunout se do ulic, aby mohli účinněji zahájit dialog s veřejností. Členové skupiny se tehdy převlékli za Santa Clause a několik dní se v sérii různých akcí pokoušeli upozornit na negativní důsledky kapitalismu v kontextu hospodářské deprese sedmdesátých let. Santové brázdili kodaňské ulice na bruslích, dobývali se s vidlemi v ruce do budov státních institucí, žádali v bance o padesát milionů dánských korun na nové bydlení, navštívili zbývající dělníky v továrně General Motors, která byla nucena omezit svůj provoz a přesunout výrobu do Německa, nebo přišli potěšit pacienty v domově důchodců či obdarovat děti ve školách knížkami.

Akce vyvrcholila čtvrtý den, kdy skupina vtrhla do jednoho z největších nákupních center ve městě a začala kolemjdoucím rozdávat knihy z polic tamějších knihkupectví. Santové překvapené a pobavené zákazníky objímali a vysvětlovali jim, že je všechno zdarma. Návštěvníci byli v rozpacích a znepokojení, část z nich ale reagovala i pochopením a smíchem. Akci brzy nato rázně přerušila policie, která začala Santy zatýkat a mlátit obušky. Smích se změnil ve zděšení a hysterický pláč dětí, které traumatizoval pohled na to, jak Santové dostávají pořádnou nálož od policejních příslušníků.

Fotografie zmláceného Santy obletěla celou zemi a dostala se i do zahraničního tisku. Solvognen („sluneční vůz“, který se objevuje v severských pověstech) dosáhli svého a získali pozornost veřejnosti. Dokonce vydali i knihu When Santa Claus Came to Town with Solvognen (Když Santa Claus přišel do města v doprovodu Solvognen), která se k tématu vrací. Někteří členové skupiny byli součástí anarchistické komunity, která v roce 1971 založila na opuštěné vojenské základně v Kodani autonomní oblast Christiania.

Podobné akce organizovaly i jiné skupiny v šedesátých letech. V Londýně se za Santy převlékli členové anarchistické skupiny King Mob, vtrhli do hračkářství a rozdávali kolemjdoucím hračky z regálů obchodu. V New Yorku podobnou akci zorganizoval dadaistický kolektiv Black Mask. Aktivity Solvognen připomněla v roce 2006 skupina s názvem Trundholm Bog, který odkazuje na údajné místo, kde byl nalezen „sluneční vůz“ ze severských pověstí. Členové Trundholm Bog tehdy na sebe navlékli oranžové tepláky s černou kapucí a podnikli ponurý smuteční průvod, jímž si připomenuli lidi uvězněné na kontroverzní vojenské základně Guantánamo.

Čtěte dále