Ceny za rovnost pohlaví si v Emirátech převzali samí muži

Lidé se na sociálních sítích vysmívají státním orgánům poté, co zveřejnili výherce cen Indexu rovnosti pohlaví.

Orgány Spojených arabských emirátů se staly terčem posměchu potom, co vyšlo najevo, že výherci iniciativy, která si klade za cíl větší rovnost pohlaví na pracovišti, jsou samí muži. Tuto neděli předal ocenění a medaile viceprezident Spojených arabských emirátů a vládce Dubaje, Šejk Mohammed bin Rašíd al-Maktoum, a to v kategoriích za „nejlepší státní orgán podporující rovnost pohlaví“, „nejlepší federální orgán podporující rovnost pohlaví“, a „nejlepší iniciativa pro rovnost pohlaví“.

Ocenění šla Ministerstvu financí, federálnímu orgánu pro soutěž a statistiku, a Ministerstvu lidských práv. Za všechny tyto orgány přebrali ocenění muži. Zástupce premiéra a ministr vnitra, Šeik bin Zayed al-Nahyan dostal ocenění za „největší osobnost podporující rovnost pohlaví“, a to sice za jeho snahy zavést mateřskou dovolenou v armádě SAE.

Tweet, který ceny kvitoval, se však setkal s výsměchem. Následovaly komentáře jako třeba „Wow, z toho diverzita přímo čiší. Jeden z těch týpků je v šedém“. „To vás hackla The Onion?“, ptal se jiný uživatel Twitteru, při čemž odkazoval na známé satirické zpravodajství. Ceny Indexu rovnosti pohlaví (Gender Balance Index) oceňují pokrok, který se za minulý rok odehrál ve veřejném sektoru, a který se snaží plnit cíle, které byly vládou vytyčeny v roce 2015.

„Jsme na úspěch žen v SAE hrdí, a jejich role je pro budoucí směřování naší země naprosto zásadní“, vzkazuje oficiální tweet Dubajské mediální kanceláře. „Rovnost pohlaví se pro naše vládní organizace stala zásadním pilířem“. Studie Rozvojových programů OSN z roku 2018 zjistila, že SAE mezi zeměmi Perského zálivu v otázkách rovnosti pohlaví jasně vede, a že v jejich snahách o integraci žen na pracoviště zaznamenává značný úspěch.

Zpráva shledala, že do roku 2015 se na trhu práce SAE podílelo 135 000 občanek (v porovnání s rokem 1975, kdy jich bylo pouhý 1000) a také že 43% žen mělo bakalářský titul, v porovnání s 23% mužů. Avšak podle neziskových organizací je nerovnost pohlaví v SAE stále palčivým problémem, a to zvláště v rámci právního systému, který v rodinném právu nadržuje mužům, jako je tomu třeba v případě sňatků, rozvodů, či práva na péči o dítě. Zákony SAE také povolují domácí násilí, pokud nepřesahuje míru, která je v souladu s islámským právem.

Čtěte dále