Fotoreport: Maďarské protesty proti otrockému zákonu

Tisíce lidí z celého Maďarska protestovaly proti novele zákoníku práce.

V Maďarsku vyšly v sobotu 19. ledna tisíce lidí do ulic na protest proti takzvanému otrockému zákonu, který zvyšuje maximální množství přesčasů z 250 na 400 hodin ročně. Opoziční strany, občanské iniciativy a odbory uspořádaly protivládní demonstrace kromě Budapešti také ve všech krajských městech. „Nechci žít v zemi, kde jsou lidé vydáni na milost zaměstnavatelům a kde se z platů nedá vyžít,“ řekla Nikoletta Kiss z Maďarské konfederace odborových svazů, která se podílí na organizaci protestů proti novele zákoníku práce. Premiér Viktor Orbán zavedení zákona zdůvodňuje nedostatkem pracovní síly v zemi a tvrdí, že povolení více hodin přesčasů je v zájmu zaměstnanců, kteří si tak budou moci zvýšit své výdělky. Odbory spolu s opozicí toto odmítají a tvrdí, že předseda vlády jde na ruku velkým zaměstnavatelům.

V poledne několik desítek lidí symbolicky zablokovalo vchod do luxusní restaurace Gundel, která nabízí slevy pro Orbána a členy jeho vlády. Pořadatelé happeningu rozdávali jídlo lidem v nouzi. Kolem druhé hodiny prošel centrem Budapešti protestní pochod, kterého se zůčastnilo několik tisíc lidí. Účastníci demonstrace nesli vlajky Evropské unie, opoziční nacionalistické strany Jobbik nebo transparenty s nápisy „Máme toho dost“. V projevech zaznívala kritika vládní kontroly médií, snahy premiéra ovládnout soudy a univerzity. Po skončení oficiální části demonstrace se několik set účastníků vydalo k Řetězovému mostu přes Duna a pokusili se ho zablokovat.

Protestních akcí v hlavním městě se zúčastnilo méně lidí než v minulých týdnech, protože se tentokrát pořadatelé snažili mobilizovat na demonstrace v regionech. Tisíce lidí se sešly na náměstích v Pécsi, Tatabányi, Miskolci nebo Szolnoku. Podle komentátora internetového deníku Mérce Andrea Jámbora byly protesty v Budapešti selháním pořadatelů, kteří nedokázali akce dostatečně zkoordinovat. Odbory ani opoziční strany nepostupují jednotně a síla celého hnutí se tím oslabuje. Podle výzkumu agentury Zavecz klesla podpora krajně pravicové vládní strany Fidesz o tři procentní body na 32 procent.

Čtěte dále