Jak vydělat miliony pro trans charitu hraním Donkey Konga

Šestadvacetiletý Angličan během šedesátihodinového streamu vydělal zhruba sedm a půl milionu korun pro organizaci Mermaids.

Harry Brewis se v pátek 18. ledna ještě ani nestihl omluvit za pozdní spuštění streamu, a na kontě už přistálo 500 dolarů. Ve chvíli, kdy klasickou 3D plošinovku na konzoli Nintendo 64 spustil, se částka stihla zdvojnásobit. Svůj původně stanovený cíl 500 dolarů tak šestadvacetiletý Angličan vystupující pod přezdívkou Hbomberguy překonal dříve, než vůbec začal hrát. V ten moment ale zdaleka neměl tušení, že po téměř šedesátihodinovém streamu (s přestávkami na spánek), během nějž Donkey Konga 64 zkompletuje na 101 procent, vydělá pro britskou charitativní organizaci Mermaids téměř 350 tisíc dolarů (v přepočtu zhruba sedm a půl milionu korun).

Stream sledovalo kolem 600 tisíc diváků, přes 18 tisíc dárců věnovalo své peníze a stovky lidí mu během hraní volaly a svěřovaly se mu se svými osobními příběhy.

V půlce ledna oznámil Brewis v krátkém videu na svém youtubeovém kanále charitativní stream pro organizaci Mermaids, již založilo v roce 1995 uskupení rodičů nonbinárních a trans dětí s cílem vzdělávat o problematice širší veřejnost a poskytovat rodičům, dětem a mladým lidem adekvátní podporu a pomoc. Organizace získala několik ocenění a loni rozhodl britský Velký loterijní fond, že jí přidělí grant ve výši 500 tisíc liber. Na to v prosinci zareagoval irský režisér a scenárista Graham Linehan (Black Books, The IT Crowd, Velkovlak) příspěvkem na populárním rodičovském fóru Mumsnet, v němž čtenáře burcoval, aby protestní e-mailovou kampaní rozhodnutí fondu zvrátili. Ten následně grant pozastavil a „podrobil ho přezkoumání“.

„Dobrá práce, Grahame! Máš obrovskou fanouškovskou základnu a možnost pozitivně ji využít v bezpočtu světových problémů, a ty se místo toho postaráš o to, aby pár dětí nemělo přístup k poradenství a pomoci,“ vzkázal mu ve videu Brewis.

John Fucking Romero!

Hbomberguy na svém kanále obvykle vtipně vyvrací pozoruhodné teorie alt-right video esejistů, profesionálních baličů žen nebo přepjatých odpůrců sóji, tentokrát se ale rozhodl streamovat hru, kterou se mu v dětství nikdy nepodařilo dohrát. Impulsem k tomu kromě reakce na Linehana bylo i pojímání trans problematiky v „žalostně neinformovaných“ britských médiích a bulváru, který o Mermaids publikoval faktické lži. Brewisův kamarád a youtubeový kolega Shaun o tématu začátkem ledna zveřejnil video a zároveň věnoval na charitu polovinu svého platu, což byla pro Brewise velká inspirace, ačkoli nevěřil, že by trans problematika zaujala větší počet lidí, a žádný závratný úspěch nečekal. Stream nicméně sledovalo kolem 600 tisíc diváků, přes 18 tisíc dárců věnovalo své peníze a stovky lidí mu během hraní volaly a svěřovaly se mu se svými osobními příběhy. Když si Brewis po 27 hodinách uvědomil, že částka činí 75 tisíc dolarů, totálně ho přemohly emoce.

Během vysílání zazněly hlasy řady známých osobností. Whistleblowerka Chelsea Manning povzbuzovala Brewise vyprávěním o tom, jak ve vězení padesát hodin nespala, a přiznala, že momentálně paří Red Dead Redemption 2. Grant Kirkhope, dabér Donkey Konga, se pokusil říct „Trans rights“ hlasem oblíbeného primáta. Tatáž slova vyřkla vývojářská legenda John Romero. „John fucking Romero! Týpek, co udělal DOOMa! Chlap, co vytvořil hypermaskulinní, ultranásilné videohry, které jsem hrával se svým tátou jako dítě, podpořil charitativní stream pro trans mládež!“ neskrýval svou radost jeden z uživatelů YouTube.

Už se sakra odhlas

Rozruch způsobila rovněž kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortez, jež se o streamu dozvěděla od Manning. Ocasio-Cortez krátce předtím sérií tweetů komentovala několik témat, o kterých v rozhovoru na CNN mluvil scenárista a dramaturg Aaron Sorkin. Ten se paternalisticky vyjadřoval o „mladých lidech“ nově zvolených do Kongresu, kteří by „se měli přestat chovat jako mladíci“ a neměli by se nechat „rozptylovat“ republikány zveličovanými tématy, jako jsou „transgender záchody“. Ocasio-Cortez a Manning dále hovořily o krizi v oblasti bydlení a zdravotního pojištění a o důležitosti intersekcionality v této diskuzi. I když se s těmito problémy potýká spousta Američanů, diskriminace a předsudky vůči trans lidem jejich situaci ještě mnohonásobně zhoršují. Proto je třeba o krizi hovořit ekonomickou terminologií a neztrácet ze zřetele diskriminaci, která často stojí v jádru ekonomického strádání.

Během streamu rovněž vznikl hashtag #TransCrowdFund, který má fungovat i do budoucna. Lidé s jeho pomocí zveřejňují na Twitteru odkazy na své crowdfundingové stránky spojené s nezbytnými osobními výdaji. Během vysílání se například irský trans muž svěřil, že si nemůže dovolit určitou součást invalidního vozíku. Za minutu se mu podařilo na ni vybrat peníze. Takové momenty byly podle Brewise tím nejcennějším na celém projektu. Stejně tak seznámení se s konceptem genderové euforie, o níž se v porovnání s genderovou dysforií moc často nemluví a kterou zúčastnění popisovali jako náhlé poznání, že jejich identita konečně koreluje s fyzickým tělem.

Další hashtag provázející stream zněl #ThanksGraham. Poukazoval na ironickou skutečnost, že Linehanova původní iniciativa a následné twitterové výlevy během samotného streamu napomohly k viralizaci projektu, na což Brewis reagoval: „Už se sakra odhlas, nebo budeš povýšen do vedení marketingového oddělení Mermaids. Pokaždé, když tweetneš, přibude pět dárců.“ To, jak mimo je Linehan v této otázce, ukázal ve středu na svém Twitteru s více než 650 tisíci sledujícími, kdy vyhlásil anketu, zda si lidi myslí, že je trans aktivismus krajně problematický, ale mají strach o tom nahlas mluvit. Z téměř 62 tisíc hlasujících souhlasilo jen 21 procent. Soudě podle twitterové prezentace představuje Linehan typ člověka, který se o konkrétní osudy rodin, jež potřebovaly služby organizací typu Mermaids, nikdy nebude zajímat. Nikdy si nepřečte zkušenosti lidí, kteří se po dlouhých letech odhodlali k tranzici. Nikdy si nesedne s někým, kdo by mu vyprávěl, proč až nyní dostal odvahu udělat takový krok. A nikdy se nepodívá ani do statistik, které by jeho strachy vyvrátily.

Pár dní po streamu Brewis v rozhovoru pro Novara Media mluvil o důležitosti role organizací jako Mermaids ve společenské debatě a o potřebě vzdělávat se o této problematice: „Znám lidi, kteří tušili, že jsou trans od velmi mladého věku, a proto vím, že diskuze a dostupnost informací jsou ohromně užitečné. Možná si myslíte, že trans lidi jsou fake a že děti jsou obalamucovány, aby si myslely, že jsou trans, ale je tomu právě naopak… Trans lidi existují dlouhou dobu, ale nikdy nebyli moc viditelní a dlouho se o tom nemluvilo. Teď se to děje a spousta lidí si říká: ‚Podívejme se, kde se najednou vzali.‘ Jenže tak to není – vždycky tu byli, ale spousta z nich to o sobě často ani nevěděla.“

Autor je spolupracovník redakce.

 

Čtěte dále