Na střeše Kliniky zůstávají týden po vyklizení čtyři lidé

Obyvatelé sociálního a kulturního centra Klinika tímto způsobem protestují proti vystěhování objektu.

Autonomní centrum Klinika, které v Jeseniově ulici na pražském Žižkově fungovalo od roku 2014, je už týden téměř vyklizené. Minulý týden exekutor nejprve vyklidil část objektu, v pátek pak lidé, kteří přišli Kliniku podpořit, opustili zbývající prostory a vynesli ven nábytek. Pět aktivistů vylezlo na střechu a odmítli slézt. Sedm dní poté tam stále zůstávají čtyři z nich.

Vyklízení Kliniky provázely mediální spory zastánců autonomního centra s jeho odpůrci ohledně pořádku v objektu. Část médií natočila záběry či pořídila fotografie po zásahu bezpečnostní agentury, na nichž bylo vidět rozbitý nábytek. Návštěvníci akcí na Klinice pak sdíleli na sociálních sítích fotografie, jež dokládaly, že během svého fungování interiér nevypadal tak jako v den, kdy byl vyklízen.

Aktivisté se na pobyt na střeše předem připravili, mají s sebou velké zásoby jídla. „Spíme na karimatkách ve spacácích, na záchod chodíme do kýblu,“ popsala podmínky pobytu na střeše jedna z účastnic.

„Kvůli rozhodnutí ředitele Správy železniční dopravní cesty Jiřího Svobody jsme totiž přišli nejen o jedinečný autonomní prostor, ale i o domov. Budeme sedět na střeše tak dlouho, dokud to budeme považovat za nutné,“ sdělili aktivisté redakci Alarmu a dodali, že chtějí zpátky Kliniku, případně se domluvit na rozumném kompromisu.

Exekutor Ivo Luhan, který má vyklízení objektu na starosti, se již dříve do médií vyjádřil, že se aktivisté snaží dosáhnout svým pobytem na střeše rekordu, a avizoval, že je nechá na střeše do pátku tohoto týdne.

Čtěte dále