SŽDC likviduje Kliniku. Vyklidí ji exekutor

Po opakovaných hrozbách vyklizením to nyní vypadá, že se žižkovská Klinika po takřka pěti letech úspěšného fungování zařadí mezi bývalé pražské squaty.

Autonomní sociální a kulturní centrum Klinika po čtyřapůlletém fungování nejspíš definitivně zanikne. Majitel budovy, jímž je Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), se s kolektivem Kliniky nedohodl, a po 10. lednu by tak měl budovu v Jeseniově ulici na pražském Žižkově vyklidit exekutor, nejspíš za asistence policie. I když riziko vyklizení viselo nad centrem vždy a bezprostřední zánik mu hrozil už několikrát, v tomto případě vidí situaci pesimisticky i kolektiv Kliniky. „Máme informace, že tentokrát to myslí SŽDC opravdu vážně a už nehodlá ustupovat,“ říká Jakub Ort z kolektivu.

Opravdu konec

Ještě před pár měsíci přitom vypadala situace poměrně nadějně. Pražský magistrát jednal se SŽDC o výměně budovy v Jeseniově za jiný dům s podobnými dispozicemi: Klinika by tak mohla zůstat v užívání kolektivu a SŽDC by nepřišla zkrátka. Radní pro územní rozvoj Petr Hlaváček (TOP 09) dokonce napsal dopis adresovaný SŽDC, kde takovou výměnu navrhoval. Ačkoli i současné vedení Prahy je Klinice spíše nakloněné, SŽDC se nakonec rozhodla nechat budovu vyklidit. Pro výměnu domu prý nemá SŽDC právní možnosti. „SŽDC získala objekt na základě smlouvy o předání majetku státu, uzavřené mezi Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových a SŽDC. Tato smlouva omezuje dispozici SŽDC s objektem tak, že jej po dobu dvaceti let nesmí převést, jiným způsobem zcizit či zatížit,“ sdělil úřad Alarmu.

Klinika je jediný prostor svého druhu v Praze. V metropoli je přitom podle střízlivých odhadů na sedm tisíc prázdných domů a zároveň se zde každoročně zvedají nájmy o desítky procent.

Kolektiv Kliniky s postupem SŽDC pochopitelně nesouhlasí a za postojem instituce vidí snahu potlačit nezávislý kolektiv. Aktivisté poukazují také na to, že SŽDC nemá jasné představy o tom, co s objektem bude dělat, a ohledně budoucnosti bývalé plicní kliniky podle jejich názoru mlží. Sídlo geodetů, které má SŽDC v úmyslu v Jeseniově ulici postavit, by vyžadovalo změnu v územním plánu, navíc není úplně jasné, zda je prostor k tomuto účelu vhodný. Tisková mluvčí SŽDC Kateřina Šubová na otázku Alarmu ohledně doby, po kterou bude objekt prázdný, připustila, že to neví ani sám úřad. „Projektová dokumentace je vypracovaná. Běží stavební řízení. Termín zahájení rekonstrukce s ohledem na uvedené nelze v tuto chvíli přesně sdělit,“ uvedla mluvčí.

SŽDC trvá na vyklizení exekutorem a opírá svoje stanovisko o usnesení Ústavního soudu, kam „případ Klinika“ nakonec doputoval: „SŽDC postupuje v souladu s rozhodnutím soudu. Věříme, že stejný respekt k zákonům a rozhodnutí soudu mají i aktivisté.“ Ústavní soud ovšem sice zamítl argumenty squatterů, vyklizení objektu ale nenařídil. „SŽDC má nyní právo, nikoli ale povinnost objekt vyklidit,“ vysvětluje právní zástupce Kliniky, advokát Pavel Uhl. SŽDC by se tak podle aktivistů neměla odvolávat na rozhodnutí soudu s tím, že nemůže jednat jinak – zákony ani rozhodnutí soudu ji totiž nenutí objekt vyklidit.

Proti kapitalistické depresi

Z dalšího prázdného domu by nebylo nadšené ani vedení radnice na Praze 3, ani primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Se SŽDC jsem jednal, ale ta na vyklizení Kliniky trvá. Praha není ani vlastníkem, ani nájemníkem budovy, takže do tohoto rozhodnutí nemůže zasahovat. Situace ohledně Kliniky bohužel vznikla kvůli špatnému manažerskému přístupu ve správě majetku. V momentě, kdy je dům prázdný a chátrá, je zjevné, že někteří volení zástupci něco zanedbali,“ uvedl primátor ve svém oficiálním stanovisku.

Klinika je jediný prostor svého druhu v Praze. V metropoli je přitom podle střízlivých odhadů na sedm tisíc prázdných domů a zároveň se zde každoročně zvedají nájmy o desítky procent. Klinika dlouhodobě provozuje desítky aktivit, o jejichž užitečnosti se dá těžko pochybovat, a to v objektu, který před obsazením pět let chátral. Kromě koncertů, přednášek a jazykových kurzů zdarma se zde pravidelně vaří jídlo pro bezdomovce, kteří si tu mohli i vyprat (dokud SŽDC nenechala odpojit vodu) nebo sehnat nové oblečení. Svoji akceschopnost osvědčila Klinika v roce 2015, v době uprchlické krize, kdy jako jeden z prvních českých kolektivů uspořádala materiální sbírku na pomoc lidem prchajícím před válkou v Sýrii. Dřív než většina profesionálních organizací dokázala Klinika vypravit několik dodávek s potřebnou pomocí a distribuovat ji přímo na místě.

Klinika je od samého počátku terčem nenávistí domácí ultrapravice. V únoru 2016 se stala cílem neonacistického žhářského útoku a pravidelně se do ní obouvali všichni, kdo se snaží české ultrapravičáky oslovit (včetně prezidenta Miloše Zemana). Přestože se při kritice z těchto pozic Klinika často ocitá v jednom pytli s „dotovanými neziskovkami“, na svou činnost žádné dotace nepobírá a nikdy nepobírala. Fungování centra, které je proklamativně nehierarchické, neautoritářské a nezaměřené na zisk, je v současné Praze ojedinělým jevem. „Snažíme se vytvářet komunitu proti pozdně kapitalistické depresi,“ shrnuje filosofii kolektivu Jakub Ort.

Co dál?

Zatím není jasné, kdy přesně k vyklizení dojde. Může to být už 10. ledna, tedy tento čtvrtek. Právě na čtvrtek svolává kolektiv na Klinice od devíti ráno solidární snídani. „Vyklizení Kliniky nedává smysl, protože se během jednání ukázalo, že SŽDC dům nepotřebuje a dokonce hrozí jeho demolicí,“ argumentují aktivisté na facebookové stránce. Zároveň zdůrazňují, že jejich akce budou nenásilné a budou mít především podobu happeningů.

Další existence Kliniky bez budovy v Jeseniově je zatím hypotetickou otázkou, o které aktivisté v tuto chvíli nechtějí uvažovat. Primátor Hřib s nějakou možností pokračování možná počítá, ta ale závisí i na reakci kolektivu na vystěhování, které bude nejspíš probíhat za asistence policie. „Aktuálně je na pořadu dne otázka vyklizení Kliniky. Zatím jsem od zástupců Kliniky nedostal odpověď na to, jak bude probíhat. Teprve poté je možné diskutovat o dalších podnětech,“ uvedl primátor.

Autor je redaktor Alarmu.

 

Čtěte dále