Z epidemie v Gaze se může stát globální problém

Izraelská ultrapravice ohlásila předčasné volby a v pásmu Gazy nově propukla nebezpečná epidemie bakterie, která je odolná vůči antibiotikům.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu poslední týden v prosinci připustil, že nakonec přece jen budou předčasné volby, a sice 9. dubna. Ačkoli se podařilo zažehnat vládní krizi, kterou vyvolala pokažená operace v pásmu Gazy koncem listopadu minulého roku, Netanjahuova vláda tvrdí, že vzhledem k oslabené koalici je pro ni těžké prosazovat program. Podle nynějších průzkumů má Netanjahu velmi silnou pozici, čelí ovšem dvěma obviněním z korupce a tyto skandály by teoreticky mohly volby zvrátit. Přesto není důvod domnívat se, že by se současný pravicově-nacionalistický trend obrátil jiným směrem. Ostatně podle některých hlasů chce Netanjahu nové volby, jelikož doufá, že čtvrté vítězství v řadě umlčí kritiky, kteří požadují jeho odstoupení.

Hrozba dalšího utužování poměrů

V současné době jsou ultranacionalistické strany jednoznačně dominantním směrem izraelské politiky, který byl ještě posílen zvolením Donalda Trumpa a získáním některých nových, autoritářsky laděných spojenců. Posledním spojencem, od kterého si Izrael mnoho slibuje, je před pár dny inaugurovaný brazilský prezident Jair Bolsonaro, stoupenec fašistické diktatury, která vládla v Brazílii do roku 1985. Ve stále více se radikalizující izraelské vládě, která ustála bez větších potíží i kritiku opozice po přijetí zákona o národním státě, nebude zcela určitě napaden ani nový zákon, který by výrazně zhoršil podmínky pro Palestince držené v izraelských věznicích. Zákon počítá i s omezením přijmu denní dávky vody pro vězně, jak na pití, tak na osobní hygienu, a rovněž s omezením návštěv příbuzných a úplným zákazem návštěv poslanců Knesetu.

Možná je načase, aby svět začal řešit humanitární krizi v Gaze nejen z čistého altruismu, ale i proto, že lékům odolné bakterie by se mohly stát globálním problémem.

Mezitím se množí protesty Palestinců na Západním břehu proti vlastní vládě, která dávno ztratila jakoukoli legitimitu. Nikým nevolená administrativa už je u moci třináct let a ukazuje se jako naprosto bezzubý reprezentant, který není schopen zajistit Palestincům lepší život skrze jednání s Izraelem. Naopak poté, co se úřadu ujal Mahmúd Abbás a učinil spoustu ústupků Izraeli a dokonce začal koordinovat společnou bezpečnost, dostalo se za to Palestincům pouze více okupace a nelegálních osad. Lidem dochází trpělivost jednak s nečinností zastupitelů a korupcí, jednak s tím, co chápou jako kolaboraci s Izraelem. Vedení palestinské samosprávy se totiž například spolupodílí na přiškrcování Gazy. Abbás dokonce žádal izraelskou vládu, aby ještě více omezila již tak nedostačující dodávky elektřiny do pásma Gazy.

Humanitární katastrofa v Gaze pokračuje

Gaza, která už dvanáct let žije pod izraelskou i egyptskou blokádou, je v tristní situaci. Většina humanitárních organizací se shoduje, že toto území bude v roce 2020 již zcela neobyvatelné. OSN varuje, že 97 procent vody v Gaze nelze pít. Navíc palestinští doktoři hlásí další problém, který se týká jak Západního břehu, tak Gazy. Tím je epidemie bakterie odolné vůči antibiotikům. Zvláště náchylné k této epidemii je pásmo Gazy, jelikož podmínky vytvořené blokádou zdevastovaly tamní zdravotní systém a antibiotika jsou vzácné zboží. Možná je načase, aby svět začal řešit humanitární krizi v Gaze nejen z čistého altruismu, ale i proto, že lékům odolné bakterie by se mohly stát globálním problémem.

S nynější americkou administrativou se ale zdá, že se žádné řešení konfliktu nerýsuje, a tedy není v dohlednu ani konec palestinského strádání pod okupací. Izraelská ultrapravicová vláda má zcela volné ruce jak při výstavbě osad, tak při řešení vojenských konfliktů. Data jednoznačně ukazují, že za dobu, co je prezidentem USA Donald Trump, výstavba ilegálních izraelských osad na okupovaných palestinských územích rapidně vzrostla. Jen minulý týden byla ohlášena výstavba dvou tisíc nových domů na okupovaných místech. Od roku 2017 totiž tyto kroky kritizuje pouze Evropská unie, nikoli však Spojené státy, jako tomu bylo za vlády Baracka Obamy. Letošní vyhlídky pro Palestince tedy bohužel nevypadají nijak zvlášť nadějně.

Autor je publicista.

 

Čtěte dále