Za hanobení čínské hymny hrozí v Hongkongu vězení

Nový návrh zákona proti hanobení čínské národní hymny ohrožuje svobodu projevu.

Hongkong představil kontroverzní zákon, který klasifikuje hanobení čínské národní hymny jako trestný čin s trestní sazbou až tři roky vězení plus peněžitý trest. Odpůrci varují, že návrh zákona, který byl předložen poslanci v tomto globálním finančním centru, může sloužit k potlačení svobody slova. Návrh by nicméně měl podle očekávání při hlasování v polovině roku 2019 snadno projít vzhledem k tomu, že opozice na zablokování běžné legislativy není dostatečně silná.

Učitelé jsou návrhem znepokojeni. Vláda prosazuje zákon, který vlastně říká učitelům, co mají učit… Tentokrát je to národní hymna, příště to mohou být další věci.

Kromě uvěznění hrozí za veřejné a úmyslné hanobení hymny peněžitý trest v maximální výši 50 tisíc hongkongských dolarů (přes 140 tisíc korun). Zákon se vztahuje také na školáky, včetně studentů mezinárodních škol, kteří budou podle zákona povinni se hymnu naučit zpaměti. Školy v Hongkongu se nyní musí rozhodnout, jestli budou hlásit každý případ hanobení čínské hymny na své půdě a jak naloží se stížnostmi na své studenty. Zákon nespecifikuje žádný konkrétní trest pro školy, které se mu nepodřídí, experti nicméně vyzývají zákonodárce, aby poskytli bližší informace mezinárodním školám, kde vyučující a studenti nemusí rozumět čínskému jazyku nebo kultuře. „Učitelé jsou návrhem znepokojeni. Vláda prosazuje zákon, který vlastně říká učitelům, co mají učit… Tentokrát je to národní hymna, příště to mohou být další věci,“ řekl středoškolský učitel Simon Hung agentuře Reuters.

Hongkong se vrátil pod čínskou nadvládu v roce 1997 s deklarací, která zaručuje vysokou míru autonomie a svobodu projevu. Čím dál více lidí je však rozhořčeno zasahováním Číny do kultury a autonomie města. Podle serveru CNN je svoboda projevu v Hongkongu dlouhodobě ohrožena. V roce 2003 byl zaveden 23. odstavec Ústavy, který zavazuje místní vládu k „zavádění zákonů, které postihují jakýkoli akt zrady, odtržení, pobuřování či podvracení Ústřední lidové vlády (…) a které zakazují politickým organizacím nebo orgánům regionu navazovat vztahy se zahraničními politickými organizacemi nebo orgány“. K omezením politického projevu navíc se přidal oficiální zákaz Národní strany Hongkongu, vedené Andym Chanem, podle zákona o veřejné bezpečnosti. Byl to první případ uplatnění tohoto zákona proti politické organizaci.

Samotná Čína přijala zákon o hanobení hymny už v roce 2017 a podobný zákon se nyní projednává i v Macau, dalším čínském regionu se zvláštní administrativou.

 

Čtěte dále