V Polsku vznikla nová levicově-liberální strana

Strana Wiosna chce pod vedením populárního starosty Roberta Biedroně hájit práva žen a menšin a nabízí sociální i zelený program.

V neděli 3. února se ve Varšavě uskutečnil mítink zahajující činnost nové politické strany Wiosna (Jaro) pod vedením bývalého starosty severopolského města Słupsk Roberta Biedroně. Ten je známý pro svůj dlouholetý boj za práva sexuálních menšin a svou otevřeně homosexuální orientaci, což není v konzervativním Polsku pro politika běžné. Stranu, se kterou hodlá jít do parlamentních voleb v tomto roce, představil ve velkolepém americkém stylu na setkání v zaplněné sportovní hale, kde vystoupil s projevem, během něhož jeho příznivci mávali polskými a evropskými vlaječkami.

Chce se zasadit o uzákonění homosexuálních manželství, do škol chce zavést sexuální výchovu a do roku 2035 chce přestat vyrábět elektřinu spalováním uhlí. Zda se takto progresivnímu politikovi podaří uspět v konzervativní zemi, není jisté.

Politická scéna v Polsku je v současnosti rozdělena mezi silnou vládní stranu Právo a spravedlnost (PiS) a roztříštěnou liberální opozici, jejíž nejsilnější částí je bývalá vládní Občanská platforma. Levice se v parlamentních volbách v roce 2015 do Sejmu vůbec nedostala. To chce nyní Biedroń změnit. Vládní PiS si v Polsku drží stabilně vysokou podporu i díky silnému sociálnímu programu, který zlepšil životní úroveň chudší části obyvatelstva. Biedroń chce nabídnout podobnou, ne-li ještě výraznější sociální politiku jako vládní strana. Plánuje zvýšit minimální mzdu a rozšířit program přídavků na děti 500+ i na matky samoživitelky. Na rozdíl od konzervativní a prokatolické strany Jarosława Kaczyńského navíc slibuje prosazovat progresivní společenská témata. Je pro liberalizaci zákona o potratech, které jsou v současném Polsku dostupné jen značně omezeně. Chce se zasadit o uzákonění homosexuálních manželství, do škol chce zavést sexuální výchovu a do roku 2035 chce přestat vyrábět elektřinu spalováním uhlí. Zároveň by chtěl sestavit komisi, která by přezkoumala neústavní kroky současné vládnoucí strany a vyvodila z nich náležité právní důsledky.

https://www.facebook.com/RobertBiedron/videos/1132991126875369

 

V Polsku, kde je politika už řadu let především zápasem dvou největších stran, může Biedrońova strana zamíchat kartami. Podobné ambice ovšem měla i levicová strana Razem, ta ale nepřekročila pětiprocentní práh nutný pro zastoupení v parlamentu. Její popularita se od té doby výrazně nezvedla a strana se už řadu měsíců utápí v interních bojích o budoucí směřování. Zatímco jedna její část se přiklání k spíše radikálně levicovým řešením, druhá zastává liberálnější názory. Ta má nyní možnost spojit své síly se stranou Jaro. Zatímco Razem zastává systém horizontálního rozdělení moci uvnitř strany a nemá jednoho silného lídra, Biedroń vsadil na svou mediálně vděčnou tvář. Robert Biedroń je celostátně známým politikem a vůdčí osobností a také má finanční zázemí, které částečně získal v crowdfundingové kampani. Zda se ale progresivnímu politikovi podaří uspět v konzervativní zemi, není jisté.

 

Čtěte dále