Vandalové poškodili hrob Karla Marxe

Přátelé londýnského hřbitova Highgate považují útok kladivy na Marxův hrob za obzvlášť těžkopádnou formu politického komentáře.

Hrobka Karla Marxe na londýnském hřbitově Highgate byla poškozena cíleným útokem. Historická památka prvního stupně možná už nikdy nebude jako dřív. Vandal poškodil mramorovou plaketu, která pocházela ještě z původního Marxova hrobu z roku 1883 a poté byla vsazena do hrobky z roku 1954. Obrázky poškozeného pomníku, který každoročně přitahuje desítky tisíc návštěvníků, ukazují, že na nápis i mramor pod ním někdo zaútočil kladivem.

Hrob přitahoval v průběhu let mnoho kontroverzí. Někdo na něj vylil barvu. Lidé u něj křičeli, strhávali bronzovou bustu pomocí lana a v lednu 1970 před ním někdo odpálil bombu a poškodil předek pomníku. Jediným závěrem je, že se na Marxe nezapomnělo.

Ian Dungavell, předseda Přátel hřbitova Highgate, odsoudil útok jako „otřesný čin“ a „obzvlášť těžkopádnou formu politického komentáře“ a uvedl, že hrobka zůstane trvale poškozena. Policie byla na místo přivolána v pondělí odpoledne. Dungavell, podle něhož nebyly poškozeny žádné další hroby, serveru Guardian řekl: „Podle všeho to bylo namířeno proti Karlu Marxovi. Nebyla to náhoda. Na fotografii můžete vidět, že se pachatel pokoušel vymazat Marxovo jméno.“ Dungavell odsoudil útok jako obzvlášť sobecký čin: „Bez ohledu na to, co si kdo myslí o Marxově filosofii, je tohle pro mě otřesný čin. Na lidské úrovni je tohle také hrob jeho ženy a ostatních členů jeho rodiny.“ A dodal: „Tímhle způsobem se s památkami prvního stupně nezachází. Jestli je ten člověk zarytý antimarxista, může projevit svůj názor jinak, než že rozmlátí památku. Tímhle žádné sympatie pro antimarxismus nezíská.“

Městská policie ve svém vyjádření uvádí: „Ukončili jsme počáteční šetření a v tomto stádiu uzavřeli vyšetřování. Jestli vyjdou na světlo další informace, budou prošetřeny.“ Dungavell spekuluje, že útočník mohl poškodit památku kladivem drženým levou rukou. „Myslím, že je to levák, protože stopy po úderech na pomníku jdou zleva doprava. Kdyby byl pravák, stopy by byly obrácené. Řekl bych, že použil relativně tupý kovový nástroj. Jsou tady stopy po rzi a záseky jsou spíš široké než hluboké, takže podle mě použil kladivo.“

Kdy přesně se incident odehrál, není jasné. Škoda byla poprvé zaznamenána v pondělí odpoledne, ale podle Dungavella obrázky na sociálních sítích nasvědčují tomu, že se to mohlo stát v první polovině minulého týdne nebo dříve. Škoda ještě nebyla vyčíslena. Básník a autor knih pro děti Michael Rosen navrhl uspořádat sbírku na opravu. Hřbitov bude rekonstrukci nepojištěného pomníku projednávat s jeho vlastníkem, Společností Marxova hrobu. Se společností si také promluví o možnosti nainstalovat kolem hrobu kamery.

Marxův hrob byl v minulosti poškozen opakovaně. „Hrob přitahoval v průběhu let mnoho kontroverzí. Někdo na něj vylil barvu. Lidé u něj křičeli, strhávali bronzovou bustu pomocí lana a v lednu 1970 před ním někdo odpálil bombu a poškodil předek pomníku. Jediným závěrem je, že se na Marxe nezapomnělo,“ dodává Dungavell.

 

Čtěte dále