Fotoreport: Demonstrace varovala před cenzurními zásahy na internetu

Stovky lidí se dnes v Praze a dalších městech připojily k mohutným evropským protestům proti chystané směrnici o autorských právech, o níž bude v úterý hlasovat Evropský parlament.

Foto Petr Zewlak Vrabec

S návrhem na úpravu autorských práv v zemích Evropské unie přišla Evropská komise. Snaží se tím údajně donutit internetové giganty typu Google a Facebook k placení za obsah, který dosud využívá bezplatně. Díky tomuto obsahu prý tyto společnosti také vydělávají na reklamách. Proti evropské úpravě zákona ale nebojují zdaleka jen globální korporace jako Google. Celá řada dalších má problém s možností významného zásahu do současného fungování internetu. V kauze nejde zdaleka jen o korporátní zisky a mnozí se obávají také možných cenzurních zásahů. V celé Evropě proto proti návrhu demonstrovaly statisíce lidí.

Dnešním protestům předcházela i „stávka“ české Wikipedie, která ve čtvrtek znepřístupnila svůj obsah. Problematické články 11 a 13 vyvolávají odpor už od roku 2016, kdy se zákon začal připravovat. Pirátská strana, která dnešní protesty v Praze a dalších českých městech pořádala, má za sebou úspěšné akce proti mezinárodní smlouvě ACTA z roku 2012. Podobně jako současné směrnice měla i ACTA výrazně upravit autorské zákony ve většině zemí světa. Pirátské strany a demonstrující tyto smlouvy považují za novodobou cenzuru, která výrazně promění naše chování na internetu a bude paradoxně zvýhodňovat mocnější a zajištěnější internetové subjekty. Ostatně byly to právě zahraniční, zejména německé korporace, které za novou směrnici bojovaly nejvíce.

Čtěte dále