Labouristé vyhlašují stav klimatické nouze

Největší britská opoziční strana apeluje na vládu, aby se připojila k vyhlášení stavu klimatické pohotovosti. Britská konzervativní vláda to ovšem odmítá.

Po stávkách studentů po celé Velké Británii se k varování před klimatickými změnami připojilo i mnoho radnic britských měst. Nyní k výraznější akci na zpomalení klimatické změny vyzývá také Labour Party. Studentské hnutí Fridays for Future tak našlo zastánce v druhé nejsilnější britské politické straně, která ve čtvrtek v Dolní sněmovně vyzvala členy vládní Konzervativní strany, aby se připojili k vyhlášení stavu klimatické pohotovosti. Stínová labouristická ministryně pro životní prostředí Sue Hayman ve svém projevu apelovala na své politické odpůrce slovy: „Souhlasí ministři s více než padesáti radnicemi a tisícovkami mladých lidí a vyhlásí environmentální a klimatickou pohotovost? Připojí se vláda k Labouristické straně?“

Deklarace Labouristické strany bude mít nějakou cenu pouze tehdy, pokud bude podpořena smysluplnými opatřeními a zákony.

Podle britské ministryně životního prostředí Therese Coffeyové je nicméně její strana v této věci už o krok dále. Poukázala přitom na vládní pětadvacetiletý plán pro životní prostředí, který britská vláda vydala minulý rok. Ten však někteří britští experti na životní prostředí označují za pochybný a zastaralý. „Ve zlepšování našeho životního prostředí děláme výrazné pokroky,“ prohlásila ministryně. „A já upřímně doufám, že se všichni připojí k našemu plánu, abychom zaručili, že životní prostředí zanecháme v lepším stavu, než jsme ho převzali.“ Labouristka Sue Hayman ovšem odpověď ministryně označila za zavádějící a labouristé oznámili, že pokud s nimi vláda nehodlá spolupracovat, pustí se do akce bez její podpory.

Diskuse se odehrála poté, co britská vláda zveřejnila oficiální hodnoty produkce skleníkových plynů za rok 2018. Ukázalo se totiž, že Velká Británie ve srovnání s předchozím rokem snížila své emise o pouhé tři procenta. Velká Británie tak sice učinila výrazný krok ve snižování spotřeby uhlí, ale snahy výrazněji snížit produkci emisí skleníkových plynů podle odborníků váznou. Minulý rok varovala zpráva vědců z Mezivládního panelu pro klimatickou změnu, že světové emise oxidu uhličitého se musí do roku 2030 snížit minimálně na polovinu, aby se předešlo katastrofickým globálním dopadům klimatické krize. Protestní skupiny jako britská Extinction Rebellion proto organizují protesty v ulicích a požadují přijetí opatření, která by reflektovala hrozbu blížící se klimatické katastrofy.

Reakce britských environmentalistů na labouristický „stav nouze“ na sebe nenechala dlouho čekat. Britský deník Independent například cituje Mel Evans, jednu z vůdkyň klimatické kampaně organizace Greenpeace, která prohlásila, že deklarace Labouristické strany bude mít nějakou cenu pouze tehdy, pokud bude podpořena smysluplnými opatřeními a zákony. „Je jistě důležité, že Labouristická strana vyhlásila klimatickou pohotovost, a my vyzýváme vládu a další hlavní strany, aby se k ní připojili,“ řekla Evans deníku Independent. „Žádný britský politik už nemůže volání veřejnosti po okamžité a radikální akci ignorovat. Klimatická pohotovost už nemůže být jen hezkým sloganem. Klíčovou otázkou teď je, co s tím Labouristé hodlají udělat,“ dodává Evans s tím, že je potřeba zastavit všechny nové projekty využívající fosilní paliva, zablokovat rozšiřování letiště Heathrow a věnovat se masivní výsadbě stromů.

Už na začátku týdne zveřejnil stínový labouristický ministr financí Clive Lewis společně s poslankyní britské Strany zelených Caroline Lucas návrh zákona nazvaného Green New Deal, který by přinesl spektrum radikálních opatření na ochranu přírody a posílení zaměstnanosti v „zelených“ pracovních odvětvích. Jejich návrh se v podstatě přidává k návrhu americké demokratické kongresmanky Alexandrie Ocasio-Cortez. Je však jen málo pravděpodobné, že ho strana bude prosazovat jako svou oficiální politiku.

 

Čtěte dále