Nová komiksová superhrdinka Alexandria Ocasio-Cortez

Americké nakladatelství Devil’s Due Publishing chce prý využít „nerdský potenciál“, který se skrývá v současné vycházející hvězdě americké politiky.

Bývalý demokratický senátor Joe Lieberman se v lednu ve vysílání kanálu Fox Business nechal slyšet, že si přeje, aby kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortez (dnes už po celém světě označovaná zkratkou AOC) nebyla budoucností jeho strany. Ocasio Cortez tehdy zareagovala strohým sarkastickým tweetem: „New party, who dis?“ Tweet s téměř čtvrt milionem lajků se teď stal podtitulem nového hrdinského komiksu s názvem Alexandria Ocasio-Cortez and the Freshman Force: New Party, Who Dis?

„Pro spoustu lidí na choromyslné levici je z ní teď zřejmě nějaká superhrdinka. Podívejte se na ten směšný obal,“ neskrývá rozhořčení ultrakonzervativní deník The Federalist.

Na komiksu vytisknutém na nezaplacených účtenkách za lékařské služby, jak o něm vtipkuje nezávislé nakladatelství Devil’s Due Publishing na svých stránkách, spolupracuje řada autorů. Je jich prý dokonce „víc, než kolik vám zbývá splátek za vaše studentské půjčky“. Ocasio-Cortez se osobně na projektu nijak nepodílí. Část výdělků z prodeje bude věnována charitativní organizaci Raices Texas, která poskytuje právní služby pro imigrantské děti, rodiny a uprchlíky. Inspirací byl pro nakladatele Joshe Blaylocka prý ještě jiný tweet kongresmanky. Tehdy reagovala na článek serveru Politico s názvem „Vyděšení demokraté se pokoušejí ovládnout Ocasio-Cortez“ a necitovala nikoho menšího než Alana Moorea, tvůrce kultovního komiksu Watchmen: „Nikdo z vás nic nechápe. Nejsem tu uvězněná s VÁMI. To vy jste tu uvězněni se MNOU.“

„Když jsem viděl tenhle citát Moora a to, že na streamu chlápka hrajícího Donkey Konga 64 mluvila Cortez o právech trans lidí a o tom, že je fanynkou League of Legends, říkal jsem si, že toho nerdského potenciálu je tu až moc,“ prohlásil Blaylock ve Vice. „Když se na to hned nevrhneme, udělá to někdo jiný,“ řekl prý tehdy svému týmu.

Už teď se mohou případní zájemci podívat, jak bude zmiňovaný komiks vypadat. Na deseti stránkách poskytnutých webu TMZ můžeme vidět svalnatou Ocasio-Cortez, jak to ve wrestlingovém ringu nejdřív natře svému demokratickému protikandidátovi Joeovi Crowleymu, aby ji následně wrestlingová legenda a nynější předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi v šatně připravila na nelehký zápas ve světě, v němž jde každému o vlastní prospěch. „Možná je čas na změnu,“ odpovídá lehce naivní, ale odhodlaná wrestlerka z Bronxu.

„Pro spoustu lidí na choromyslné levici je z ní teď zřejmě nějaká superhrdinka. Podívejte se na ten směšný obal,“ neskrývá rozhořčení ultrakonzervativní deník The Federalist. Komiksové ztvárnění postav vrcholné politiky ale není ničím novým. Samo nakladatelství Devil’s Due debutovalo před deseti lety dílem Barack the Barbarian, těžícím z politických úspěchů Baracka Obamy. V komiksech My Hero MAGADemia nebo Thump: The First Bundred Days se zase objevil současný prezident. Už dávno se proslavilo například dílo Reagan’s Raiders z roku 1986, v němž Ronald Reagan spolu s Georgem Bushem a dalšími členy kabinetu bojují po vzoru G. I. Joea proti teroristům.

 

Čtěte dále