Ženy budou mít v berlínské MHD o 21 % levnější lístek

Akce berlínské dopravní společnosti má upozornit na rozdíly v odměňování žen a mužů. Větší platovou nerovnost než v Německu najdeme už jen v Česku a Estonsku.

Minulý týden oslavil Berlín jako první ze všech německých spolkových zemí Mezinárodní den žen pracovním volnem. Dnes ohlásila dopravní společnost Berliner Verkehrsbetriebe (BVG), že ženy cestující metrem, tramvajemi a autobusy budou mít 18. března celodenní lístek o 21 procent levnější. „Takzvaný gender wage gap je v Německu 21 procent, patří tedy mezi největší v Evropě. Těchto 21 procent odpovídá zhruba 77 kalendářním dnům. Aby se tento rozdíl srovnal, musela by žena pracovat 442 dní. Pokud počítáme 77 dní od začátku roku, dnem rovných odměn bude 18. březen,“ píše společnost na svých stránkách.

Frauenticket bude stát 5,5 euro, a bude tak o euro a půl levnější než klasický celodenní lístek. Podle údajů Eurostatu předčily v roce 2017 Německo v rozdílu mezi průměrnými výdělky žen a mužů jen Česká republika s 21,1 procenta a Estonsko s 25,6 procenta.

Podnik také oslovuje muže, kteří by se touto veřejnou akcí cítili diskriminováni: „Pokud to tak je, omlouváme se. Na druhou stranu, kdo se omluví ženám za to, že v průměru vydělávají o 21 procent méně?“ BVG zároveň přiznává, že jde o malé gesto, které má upozornit na širší společenský problém. Podnik rovněž připomíná, že spousta berlínských mužů jejich akci podporuje.

BVG se na webu prezentuje jako značně progresivní společnost, která už od roku 2003 rozvíjí program zaměstnaneckých výhod pro ženy: podpora žen v technických oborech, prodloužení mateřské dovolené, možnost flexibilní pracovní doby. Společnost také zdůrazňuje, že platy jejích ženských i mužských zaměstnanců jsou stejné. Sleva 18. března platí i pro transgender ženy.

 

Čtěte dále