Kulturní instituce vyzývají k vyhlášení stavu klimatické nouze v Praze

Podobně jako další velká města by Praha mohla vyhlásit stav klimatické nouze. Aspoň podle některých pražských kulturních institucí. Zastupitelstvo o tom bude jednat dnes.

Londýnský starosta Sadiq Khan už loni na podzim v hlavním městě Spojeného království vyhlásil tzv. stav klimatické nouze. „Jsme uprostřed klimatické krize, která ohrožuje naše zdraví, naši planetu a budoucnost našich dětí a vnoučat,“ řekl v říjnu deníku Guardian. V rámci stavu nouze se snaží Khan především tlačit na vládu, aby začala být aktivnější při zavádění opatření na záchranu klimatu. Vedle toho se Khan také zavázal, že Londýn přejde do roku 2030 na energii bez využití spalování fosilních paliv. Stav klimatické nouze vyhlásila i další města ve Velké Británii, Švýcarsku, USA či Austrálii.

Foto Lunchmeat Studio

Přesvědčit vedení svých měst k přijetí podobných opatření se snaží kulturní instituce i v Praze a Brně. V Praze včera večer skupinka lidí sdružených okolo výzvy několika desítek kulturních a uměleckých institucí promítla na magistrát a další ikonická místa v Praze hesla jako „umění pro klima“, „stav klimatické nouze“ a „we are losing time“. Dnes bude o vyhlášení stavu klimatické nouze jednat zastupitelstvo hlavního města a svoje požadavky tam chtějí vyjádřit i zástupci a zástupkyně kulturních institucí podepsaných pod výzvou. To by pro Prahu znamenalo přijetí celkem patnácti opatření, kam patří například preference energie z obnovitelných zdrojů, vytvoření strategického plánu udržitelné Prahy do roku 2030 nebo omezení automobilové dopravy na území hlavního města.

Foto Lunchmeat Studio

Pražské zastupitelstvo bude na toto téma jednat dnes od pěti hodin. Zatím jsou ale reakce radniční koalice poměrně odmítavé. Podle náměstka primátora a radního pro oblast životního prostředí Petra Hlubučka (STAN) se podobná opatření hodí spíš pro větší aglomerace, než je Praha: „Ta klimatická nouze byla vyhlášena pouze ve městech, která jsou obrovskými aglomeracemi, která mají tři a více milionů obyvatel. Čili v Praze bychom chtěli jít spíše tou rozumnou cestou. To znamená opravdu se soustředit na konkrétní projekty, které Praze a Pražanům zásadně pomohou, zpříjemní život na území hlavního města,“ řekl Hlubuček nedávno pro Českou televizi.

 

Čtěte dále