Americká pravice má plán, jak skoncovat s právem na potraty

Protipotratové hnutí ve Spojených státech si jde tvrdě za vysněným cílem – postavit ukončení těhotenství mimo zákon.

V Georgii prosadili před několika dny zákon, který de facto znemožňuje potraty po šestém týdnu těhotenství a zakazuje ženám jít na potrat i v jiných státech USA. V Ohiu momentálně zvažují legislativu, která by zakázala hrazení interrupcí soukromým zdravotním pojišťovnám. V Alabamě se republikáni snaží odstranit výjimky ze svých tvrdých protipotratových zákonů – v nové podobě by je stát neumožňoval ani v mnoha případech incestu a znásilnění. Jak to, že se americká pravice v otázce potratů utrhla z řetězu?

Odpověď je bohužel děsivě jednoduchá. Donald Trump prosadil k Nejvyššímu soudu dva konzervativní soudce. Tím se změnil poměr v devítičlenném soudu v neprospěch liberálů. Republikánští zákonodárci tak doufají v napadání nových zákonů občany a poukazování na to, že jsou v rozporu s federálním právem. Kdyby se takový případ dostal k Nejvyššímu soudu, mohlo by dojít ke zrušení téměř padesát let starého rozsudku, který potraty v USA zlegalizoval. Autorka alabamského zákona se tímto promyšleným plánem ani netají: „Ano, ten zákon je protiústavní. Všechny tyto naše zákony jsou protiústavní. To je záměr,“ řekla zastupitelka Terri Collins během jednoho slyšení.

O půlstoletí zpátky

Přelomové rozhodnutí v případě Roe vs. Wade z roku 1973 dodnes leží americkým konzervativcům v žaludku. Na základě texaského případu Normy McCorvey (kvůli soukromí vystupující jako Jane Roe) zakázal Nejvyšší soud státům přijímat zákony, které by znemožňovaly potraty v prvním trimestru těhotenství. Zrušení rozhodnutí by v řadě států zlegalizovalo aktuálně prosazované tvrdé zákony, ale nutně by neznamenalo konec potratů v celých USA. Nedávné rozhodnutí kansaského nejvyššího soudu například zaručuje, že ve státě zůstanou potraty legální i v tomto případě. Nejpravděpodobnějším důsledkem těchto změn by v případě zrušení Roe vs. Wade byla především další polarizace států podle toho, zda v nich dominují republikáni nebo demokraté.

Představa Spojených států radikálně omezujících antikoncepci se možná zdá přitažená za vlasy. Přesně to by ale způsobil zákon, který je momentálně projednáván v Ohiu.

Charles Pierce ve svém sloupku pro Esquire upozorňuje, že samotným případem Roe vs. Wade věc nekončí. Někteří republikáni podle něj doufají i ve zrušení dřívějšího rozhodnutí Griswold vs. Connecticut z roku 1965. To znemožnilo americkým státům zakazovat antikoncepci.

Rozhodnutí o legálním užívání antikoncepce spočívá na právu na soukromí, s jehož ústavností velká část amerických konzervativců dlouhodobě nesouhlasí. „Vzhledem k aktuálnímu rozložení sil u Nejvyššího soudu je pravděpodobné, že Roe bude zrušen, což spustí lavinu dalších rozhodnutí,“ varuje Pierce. Na precedent z Griswold vs. Connecticut se přitom odvolává celá řada dalších rozhodnutí včetně uzákonění stejnopohlavních svazků z roku 2015.

Nejde jen o potraty

Představa Spojených států radikálně omezujících antikoncepci se možná zdá být přitažená za vlasy. Přesně to by ale způsobil zákon, který je momentálně projednáván v Ohiu – jeho formulace klasifikuje antikoncepci de facto jako druh potratu. Autor zákona, republikán John Becker, sice tento cíl popírá, ale v kontextu snahy dostat tuto legislativu k Nejvyššímu soudu je otázka, zda se tomu dá věřit. Poté, co byl na případný důsledek svého zákona upozorněn, jeho změní nijak neupravil.

Jak dalekosáhlé dopady může mít zákon prosazený v Georgii, vysvětluje místní právník Andrew Fleischman. Ty se podle něj navíc netýkají jen potratů samotných. Zákon totiž spoléhá na plné uznání občanských práv nenarozeným plodům. V tomto světle pak vyvstává celá řada otázek jakým právem by pak například stát držel ve vazbě plody zadržených těhotných žen bez spravedlivého procesu? Fleischman také upozorňuje, že podle tohoto zákona by se i samovolný potrat dal klasifikovat jako zabití, nebo rovnou vražda druhého stupně.

Americká veřejnost na tuto legislativní vlnu pochopitelně bouřlivě reaguje. Zatímco protipotratové hnutí si mne ruce, liberální část společnosti je v šoku. Herečka Alyssa Milano volá dokonce po „sexuální stávce“ na protest proti těmto zákonům. „Chceme připomenout lidem, že máme vládu nad vlastním tělem a nad tím, jak ho používáme,“ řekla Milano agentuře AP. Jak všechno dopadne, je těžké odhadnout. Už dnes ale můžeme s jistotou prohlásit, že z otázky potratů, potažmo dosazování Nejvyšších soudců se stane velké téma rozjíždějící se prezidentské kampaně.

Autor je redaktor Radia Wave a publicista.

 

Čtěte dále