Greta a papež jako symboly naděje pro všechny

Švédská studentka a aktivistka Greta Thunberg a papež František se setkali ve Vatikánu. Oba bojují za záchranu klimatu a budoucnost pro lidstvo.

Uprostřed velikonočního týdne se ve Vatikánu potkali dva lidé. Oba jsou nečekanými hvězdami klimatického hnutí, stojí za nimi davy inspirované jejich symbolickými činy i silnými proslovy. Šlo o šestnáctiletou švédskou studentku Gretu Thunberg a dvaaosmdesátiletého Argentince Jorge Maria Bergoglio, papeže Františka. Gréta navštívila papežovu veřejnou audienci a po jejím skončení si s papežem potřásla rukou. Pogratuloval jí a ona mu poděkovala za to, že se zastává klimatu a mluví pravdu. Poté jí František požehnal a řekl jí, aby pokračovala ve své práci.

Vykořisťování přírody i chudých

Greta Thunberg se zúčastnila také nedávné stávky studentů v Římě a promluvila před italským senátem a Evropským parlamentem. Upozornila na to, že už za deset let se spustí nevratné procesy, které povedou k zániku naší civilizace. Je proto načase rychle jednat a snížit emise oxidu uhličitého. Politikům vyčetla, že nemluví jasně o ukončení spalování uhlí, a že zatímco uspořádali tři mimořádné summity kvůli brexitu, změna klimatu jim zatím za žádnou mimořádnou schůzku nestála. Podobně jako papež František přirovnává Greta Thunberg planetu ke společnému domovu. Péče o něj i panika při jeho borcení jsou zcela pochopitelné.

Papež František se pokoušel dokázat, že ekologická otázka je také otázkou sociální. Péčí o přírodu pečujeme i o všechny lidi na Zemi.

Papež František projevil zájem o přírodu už volbou svého jména. Sv. František je známý především jako zastánce zvířat, prostý a střídmý kazatel. První samostatná Františkova encyklika Laudato si je věnovaná ekologickým otázkám. Papež František se pokoušel dokázat, že ekologická otázka je také otázkou sociální. Péčí o přírodu pečujeme i o všechny lidi na Zemi. Chudí jsou přitom první, na koho přírodní disharmonie dopadá. Například o formě a složení jídla, které se dostává do obchodů, nerozhodují pouze jednotlivci, kteří ho kupují. Není tedy možné činit „konzumenty“ primárně zodpovědné za úpadek přírody. Papež František naopak upozorňuje na propojení vykořisťování přírody s vykořisťováním chudých. Ani hnutí mladých za ochranu klimatu mu není cizí – svolal dokonce synodu, která se zabývala otázkami mladých lidí, a ta nadcházející se bude věnovat Amazonskému pralesu.

I přes řadu podobností však Greta Thunberg a papež František symbolizují každý trochu jiný svět. Jeden stojí v čele v mnohém chybující prastaré instituce, druhá je symbolem strmě se rozvíjejícího hnutí. Úkolem papeže je navazovat na staré tradice, kdežto východiskem Grety se stala kritika jednání předchozích generací. Greta Thunberg držela při setkání s papežem v ruce výzvu k tomu, aby se připojil ke stávce. Toto gesto ukazuje otevřenost školních stávek za klima a skutečnost, že na stávce školáků jsou vítáni také další obránci klimatu všech věkových skupin.

Podpora světové veřejnosti

V době, kdy kvůli tání ledovců mizí druhá největší kolonie tučňáků, brutální sucha ohrožují i další zvířata a pitná voda je plná mikroplastů, je úlevné vidět, že aspoň některé veřejné známé postavy na změnu klimatu upozorňují. Je jasné, že názory celebrit nestačí a situaci mohou změnit až činy politiků a masivní tlak na korporace. Greta Thunberg i papež František ale za sebou mají velké hnutí. Oba získali velkou podporu, ať už mezi studenty, nebo mezi věřícími, ale také mezi širokou veřejností.

Jejich názory se odrážejí i ve způsobu jejich života. Greta Thunberg se netají tím, že cestuje vlakem. Ukazuje tak, že tento druh dopravy může být vhodný i pro dlouhé, komplikované cesty. Pokud zvládne šestnáctiletá dívka s Aspergerovým syndromem ve vlacích během velikonočních prázdnin objet trasu Stockholm-Brusel-Řím-Londýn a ještě v kupé napsat své neopakovatelné projevy, není skutečně nic zvláštního na tom klást si otázku, jestli je létání po Evropě skutečně nutné. Papež František se v době svého zvolení zase vzdal mnoha projevů přepychu. Nesídlí v paláci, ale v Domě sv. Marty, kde jí spolu s dalšími návštěvníky. Svým příklonem ke skromnosti podtrhuje svou vizi církve především pro obyčejné lidi.

Autorka je teoložka a feministka.

 

Čtěte dále