Hon na Juliana Assange je šokující ukázka politického cynismu

Zveřejnění informací o válečných zločinech v Iráku bylo ve veřejném zájmu. Západní politici za to však zakladateli WikiLeaks soustavně ničí život.

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange byl letos 11. dubna zatčen na ekvádorské ambasádě v Londýně a vzápětí nepravomocně odsouzen k téměř dvěma letům vězení s nejvyšší ostrahou za porušení pravidel kauce. Je to už téměř sedm let, co se Assange po propuštění na kauci uchýlil na ekvádorské velvyslanectví z obavy, aby nebyl vydán do Spojených států. Tehdejší prezident Ekvádoru Rafael Correa držel nad Assangem ochranou ruku. Nynější prezident Lenín Moreno původně během volební kampaně prohlašoval, že se za jeho vlády na postoji Ekvádoru k Assangeovi nic nezmění. Po volbách však Moreno obrátil (a nutno říct, že nejen v případě australského hosta na ambasádě v Londýně, ale i v dalších problematických otázkách). Assangeův případ je tak dost šokující ukázkou politického cynismu.

Assangeovi hrozí v USA doživotí

Lenín Moreno pomalu rozkládá Correovu sociální politiku a zavádí neoliberální reformy. Bývalý prezident Ekvádoru musel dokonce před Morenem uprchnout do Belgie, kde požádal o azyl. Vše nasvědčuje tomu, že Moreno vyměnil Juliana Assange za velké půjčky od USA. Navíc byl pouhý den po Assangeově zatčení v Ekvádoru zadržen švédský programátor a spolupracovník WikiLeaks Ola Bini, a to na Morenův exekutivní příkaz bez řádných obvinění. Ekvádor tvrdí, že se Ola Bini podílel na výhrůžkách prezidentu Morenovi po jeho rozhodnutí o zrušení azylu Julianu Assangeovi.
 Nelze pochybovat o tom, že Američané mají na australského aktivistu mimořádně spadeno. Žalobci ohlásili již sedmnáct obvinění, za něž by dohromady čelil trestu odnětí svobody na 175 let (!).

Britská vláda ujistila Ekvádor, že Assange do USA nevydá, pokud mu tam bude hrozit trest smrti. Podle bývalého australského ministra zahraničí Boba Carra je však situace při takové výši trestu podobně závažná. Mohl by to být další důvod, proč by australský občan Assange neměl být do USA vydán. Nezávisle na nebezpečí trestu smrti by totiž Británie neměla vydávat nikoho z politických důvodů. Podle bývalého australského ministra zahraničí je velmi důvodné se domnívat, že obvinění vůči Assangeovi jsou politického charakteru.

Vydat Assange do USA znamená vydat jej do země, jejíž politický a mediální establishment volal po trestu smrti ještě před jakýmkoli soudem. O možnosti jeho zabití mluvila nejen stanice Fox News, ale i Hillary Clinton.

Původně byl zakladatel WikiLeaks obviněn z toho, že přímo nabádal whistleblowerku Chelsea Manning, aby nabourala počítač, z něhož stáhla tajné dokumenty prokazující americké válečné zločiny v Iráku. Chelsea Manning, která nakonec dostala milost od předešlého prezidenta Baracka Obamy, je nyní opět zadržená za odmítnutí vypovídat v kauze WikiLeaks. Julian Assange byl nedávno obviněn z porušení Zákona o špionáži z roku 1917. Tato obvinění se týkají publikování tajných diplomatických depeší a informací o válkách v Iráku a v Afghánistánu. To vše znamená, že podle tzv. Espionage Act by byl Assange souzen jako zahraniční špión – tedy bez nároku na normální spravedlivý proces, jaký má každý americký občan.


Absurdní obvinění ze znásilnění

O vydání Assange navíc usiluje Švédsko, kde aktivista čelí obvinění ze znásilnění dvou žen. Geoffrey Robertson, renomovaný lidskoprávní advokát a profesor na univerzitě Queen Mary v Londýně, píše ve svých pamětech o Assangeovi jako o jedné z osob, které obhajoval. V případě zakladatele WikiLeaks má Robertson velké pochyby o férovosti švédské justice. V knize zmiňuje, že nejvyšší státní zastupitelství dopředu informovalo bulvár o tom, že chystá zatykač na Assangea za údajné znásilnění, což je jistě velmi nestandartní postup.

Švédsko rozlišuje tři stupně znásilnění, jak popisuje Roberston. Assange byl obviněn z toho nejméně závažného a podle Robertsona by ho za normálních okolností i v případě usvědčení nejspíš nečekal trest odnětí svobody. První oběť viní zakladatele WikiLeaks z toho, že údajně před sexem záměrně zničil kondom. Toto se mělo stát v páteční noc. Další den v sobotu se k němu tato žena hrdě hlásila, když se viděli na přednášce. Téhož dne tweetovala, jak je Assange „cool“ a chytrý člověk. V neděli ho pak ještě doprovázela na večírek, který uspořádala na jeho počest.

Tato žena si nestěžovala policii až do doby, než zjistila, že Assange strávil celé pondělí v posteli jiné mladé ženy. Ta se sama označovala za osobu fascinovanou celebritami a přiznala, že šla na Assangeovu přednášku s cílem ho „ulovit“. Její kamarádky se poté dočetly, že zakladatel WikiLeaks strávil nějaký čas v Africe, a radily jí, aby ho přiměla nechat si udělat test na HIV. Jediný kontakt, který tato žena na Juliana měla, byl přes jeho asistentku – tou však nebyl nikdo jiný než první údajná oběť, s níž byl v onu páteční noc.

Druhá žena poté Assangeovi hrozila, že když si neudělá krevní test, nahlásí ho na policii. Assange připustil, že si krevní testy udělá, ale odmítal být vydírán. Následující den první údajná oběť instruovala druhou ženu, aby vše oznámila na policii, shodou okolností policistce, která byla její přítelkyně na Facebooku. Geoffrey Robertson se domnívá, že jeho bývalý klient, vůči němuž je jinak velmi kritický, je v případech údajného znásilnění naprosto nevinný.

Žádný politik nebyl potrestán za válku v Iráku

Mnozí aktivisté a Assangeovi podporovatelé se domnívají, že pokud bude přece jen nakonec vydán do Švédska, mohl by být odtamtud vydán do USA snáz než z Británie. Julian Assange již během svého azylu na ekvádorské ambasádě v Londýně prohlásil, že nemá problém se švédskými soudy, pokud bude mít záruku, že nebude vydán do Spojených států.

Ať už by to bylo z Británie nebo ze Švédska, nezapomínejme, že se bude rozhodovat o vydání Assange do země, jejíž politický a mediální establishment volal po trestu smrti ještě před jakýmkoli soudem. Hillary Clinton mluvila o možnosti zabít Assangea dronem; stejně tak volal po jeho vraždě Mike Huckabee, někdejší neúspěšný kandidát na prezidenta. O možném zavraždění Assange se často mluvilo i na televizní stanici Fox News. Sarah Palin kdysi chtěla, aby na něj byl uspořádán hon jako na Usámu bin Ládina (třebaže svůj postoj později zmírnila) a Joe Biden označil whistleblowera za teroristu.

Je absurdní, že zatímco jediný vrcholný politik nebyl za zahájení války v Iráku na základě lživých údajů nijak potrestán, australskému aktivistovi je soustavně ničen život. A hrozí mu obvinění ze skutků, za které by mohl strávit zbytek svého života za mřížemi.

Autor je publicista.

 

Čtěte dále