Maďarské hnutí Naše vlast uspořádalo rasistickou demonstraci

Národně radikální politická strana Naše vlast pořádala v úterý demonstraci proti „cikánské kriminalitě“. Protestovali ale i Romové a antifašisté.

Národovecké hnutí Naše vlast plánovalo na úterý ve městě Törökszentmiklós ve středním Maďarsku průvod romskou enklávou. Pochod se nakonec kvůli zákazu nekonal, demonstrace se ale přesto zúčastnilo na pět set pravicových extremistů. Na protidemonstraci přišli místní Romové, které přijeli podpořit opoziční politici, obhájci lidských práv a antifašisté. Ti svou účastí chtěli mimo jiné připomenout, co se v Maďarsku dělo v letech 2008 a 2009, kdy rasistické útoky na devíti různých místech Maďarska stály život šest Romů a měly na svědomí několik velmi vážných zranění.

V Maďarském městě Törökszentmiklós, sto kilometrů východně od Budapešti, napadl před několika týdny místní Rom bezdůvodně dva obyvatele. Národovecké spolky Naše vlast a Národní legie incidentu využily, začaly mluvit o „cikánském teroru“ a svolaly pochod proti „cikánské kriminalitě“. Chtěly projít romskou částí města, pochod byl však nakonec zakázán.

Demonstraci předcházel silný strach romských obyvatel města, zvyšovalo se napětí. Někteří romští obyvatelé poslali své děti pryč k příbuzným, další se při úterní akci zabarikádovali ve svých domovech.

Pasivní strategii doporučoval místním Romům i starosta obce Imre Markót, který se nechal slyšet, že se Romové mají uklidnit, počkat, až úterní večer přejde, a nechodit na protidemonstraci. „Měli by zůstat doma a důvěřovat policii, která zajistí jejich bezpečnost,“ vyjádřil se starosta před demonstrací.

Obavy z násilných incidentů se nakonec nepotvrdily. Během shromáždění došlo jen k jedné drobné potyčce. Odehrála se v okamžiku, kdy se antifašisté pokusili přiblížit k druhé straně s transparenty, na kterých byly výjevy z holocaustu a druhé světové války. Potyčku ukončila policie, která nakonec zasáhla a oba hloučky od sebe oddělila. Policie zde měla jednotky rychlého nasazení.

Kromě fyzického incidentu pokřikovali národovci na protidemonstraci věty jako „vyrvu ti tu zkurvenou ruku z ramene a pak tě s ní dobiju“. Při projevech zaznívala slova o „kriminálním odpadu“ a „cikánské kriminalitě“. Řečníci také tvrdili, že místní neromští obyvatelé se bojí vycházet a že je třeba hájit „naši domovinu“. Stěžovali si rovněž na liberály, kteří údajně Romy podporují. Akce skončila bez dalších incidentů kolem desáté hodiny večer.

 

Čtěte dále