Proti Babišovi, nejen estébákovi, ale i velkouzenáři a agrobaronovi

Iniciativa Milion chvilek pro demokracii se na své poslední akci, na niž přišly desítky tisíc lidí, pustila do Andreje Babiše jako znečišťovatele a výrobce druhořadých potravin.

Přestože cílem současných protestů organizovaných Milionem chvilek pro demokracii je demise nově dosazené ministryně spravedlnosti Marie Benešové, tato občanská iniciativa těžko bude uspokojená, dokud premiérem zůstane Andrej Babiš. Od chvíle, kdy policie navrhla státnímu zastupitelství zažalovat premiéra v kauze Čapí hnízdo, zažívá Milion chvilek pro demokracii a celé antibabišovské hnutí další vrchol. Včera už potřetí zaplnili odpůrci premiéra Staroměstské náměstí v Praze a mnoho dalších náměstí ve 120 městech a obcích po celé České republice. Vypadá to, že jejich počty stále rostou. Poměrně riskantní krok začít se scházet pravidelně organizátorům tedy zatím vychází. Na příští týden svolávají organizátoři demonstraci na Václavské náměstí a doufají v padesátitisícovou účast.

Není úplně jasné, zda a jak může iniciativa Milion chvilek stupňovat požadavky, pokud jim Babiš nevyhoví, ani jak dlouho lidé vydrží scházet se v tak hojném počtu.

Témata, která zaznívají na tribuně, se přitom rozšiřují. Řečníci už si nevystačí s opakováním Babišova konfidentství a členství v KSČ. Mikuláš Minář mluvil o dvojí kvalitě potravin, nekvalitním jídle od „velkouzenářů“, ničení půdy a lánech řepky v české krajině. Největší ovace sklidil hudební publicista Jiří Černý, který jako řada dalších připomněl rok 1989, ale zároveň zmínil, že boj o kvalitu demokracie může být náročnější a delší než tehdejší snaha o svržení diktatury KSČ. Na začátek svého projevu zarecitoval báseň ze hry Těžká Barbora od Voskovce a Wericha. Boj o demokracii tak ukázal z širší perspektivy než většina řečníků na těchto typech akcí. Černý také hovořil o tom, že za demokracii se dnes nebojuje jen u nás, ale v celé Evropě. Mluvil i o tom, že potřebujeme kvalitní média, a odmítl zrušení veřejnoprávní televize.

Úspěšné akce za odvolání Zdeňka Ondráčka z čela parlamentní komise pro dohled nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů ukázaly, že lidé v ulicích mohou premiérovy kroky ovlivnit. V tomto případě jde ale přímo o kauzu Čapí hnízdo a premiérův ústup by mohl znamenat, že dává protestujícím částečně za pravdu. Není úplně jasné, zda a jak může iniciativa Milion chvilek stupňovat požadavky, pokud jim Babiš nevyhoví, ani jak dlouho lidé vydrží scházet se v tak hojném počtu.

Boj o demokracii versus „účelovka“

Andrej Babiš se bude snažit protesty – stejně jako veškerou opozici a další kritické hlasy – zdiskreditovat řečmi o „účelovkách“ a „kampaních“. Milion chvilek v čele antibabišovského hnutí se skutečně musí vyhýbat přílišné politizaci a odolat snahám politiků udělat si z jejich jeviště předvolební tribunu. Při posledních třech demonstracích za odvolání Benešové volí organizátoři metodu zvát politiky ze všech „demokratických parlamentních stran“, mezi něž kromě ANO nepatří SPD a KSČM. Na minulé demonstraci hovořili poslanci, včera senátoři. Jako poslední vystoupil Petr Pithart, který vyzdvihnul občanské spolky a vůbec sdružování jakožto významnou součást politiky.

Odkazy k roku 1989 a floskule o demokracii, pravdě a lásce mohou premiérovi konfrontaci s antibabišovským hnutím značně ulehčit. Aniž by si to řečníci uvědomovali, tento diskurs se v uších mnoha lidí stal jazykem ne vždy poctivých vítězů transformace a pro Babiše je pak snadné utlouct své politické protivníky Kalouskem a zlodějskou ODS. Proti „agrobaronovi zneužívajícímu dotace“, jak včera také zaznělo na pódiu, se mu bude argumentovat přece jenom hůř.

Autor je redaktor Alarmu.

 

Čtěte dále