Trumpova administrativa přejmenovala zemní plyn na „molekuly svobody“

Americké ministerstvo energetiky chce zvýšit export „molekul americké svobody“ do světa a především pak do Evropy. Světová média se tomu vysmívají.

Ministerstvo energetiky Spojených států ve své tiskové zprávě oznamuje rozšíření těžby a zpracování zemního plynu pro export. Zemní plyn však v jejich podání není jen tak ledajaké fosilní palivo, ale jde o „plyn svobody“. Jak se píše ve zprávě, „ministerstvo energetiky dělá, co může, aby podpořilo efektivní regulační systém, který by umožnil export molekul americké svobody“. Zpráva dále mluví o potřebě „zvýšit exportní kapacitu projektu Freeport LNG, který je zásadní pro šíření plynu svobody po celém světě, tím, že nabídne americkým spojencům cenově dostupný zdroj čisté energie.“

Perry mimo jiné řekl, že „Spojené státy americké opět posílají na evropský kontinent jistý druh svobody. Ale místo toho, aby ji posílali skrze mladé americké vojáky, posílají tuto svobodu ve formě přírodního zkapalněného plynu.“

Prohlášení následuje rozhodnutí ministra energetiky Ricka Perryho, který se zavázal od roku 2020 zdvojnásobit dodávku amerického zemního plynu do Evropy na 112 miliard metrů krychlových ročně. Nedávno se Perry v Bruselu nechal slyšet, že tento tah umožní evropským zemím diverzifikovat své energetické zdroje, které jsou momentálně převážně závislé na dodávkách z Ruska. Perry mimo jiné řekl, že „Spojené státy americké opět posílají na evropský kontinent jistý druh svobody. Ale místo toho, aby ji posílali skrze mladé americké vojáky, posílají tuto svobodu ve formě přírodního zkapalněného plynu.“ Rozhodnutí o exportu následuje společné prohlášení z července minulého roku, kdy se prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker a prezident Donald Trump dohodli na posílení strategické spolupráce na poli energetiky.

Podobné označení se v roce 2003 v Americe uchytilo pro hranolky (anglicky french fries), které byly kvůli francouzskému nesouhlasu s invazí do Iráku přejmenovány na „freedom fries“ (tedy hranolky svobody). Výraz „molekuly svobody“ použitý v tiskové zprávě ministerstva energetiky se ve světových médiích dočkal převážně výsměchu.

 

Čtěte dále