Až budu velká, chci být naživu

Autorský dokument Vladimíra Turnera sleduje několik postav českého středoškolského hnutí Fridays for Future, které chce přimět politiky k razantnímu řešení klimatické krize.

„Dokud politici odmítají dělat to, co se od nich čeká, a to je řešení vážných problémů, jako je klimatická krize, tak my odmítáme dělat to, co se čeká od nás, a to je chození do školy,“ říká na začátku autorského dokumentu Až budu velká, chci být naživu jeden z mluvčích českých Fridays for Future Petr Doubravský. Snímek Vladimíra Turnera na příkladu několika aktivních studentů ukazuje, jaké jsou jejich motivace k účasti na mezinárodním středoškolském hnutí, které pomohla nastartovat umanutá občanská angažovanost mladé Švédky Grety Thunberg.

Aktivita studentů dokázala proměnit debatu o klimatu a klimatické katastrofě i u nás v Česku. Zásadní problémy naší budoucí existence se pomalu prodírají na stránky hlavních českých médií, a to i přes velmi silný vliv klimaskepticismu, který u nás zosobňuje především bývalý prezident Václav Klaus. Turnerův film nabízí pohled dovnitř každodenní práce organizátorů při svolávání stávek a demonstrací napříč Českou republikou. Odhaluje ale i jejich strategie a ukazuje, jak vypadá kolektivní promýšlení cílů a požadavků studentského klimatického hnutí.

Studenti se ve dvacetiminutovém dokumentu Vladimíra Turnera rozpovídají také o tom, jakým postihům čelí ve svých školách a jak na jejich občanský aktivismus reagují pedagogové i rodiče. V některých případech nejde o příliš radostný pohled, přestože se situace školy od školy liší a někdy se radikálně různí i přístupy konkrétních vyučujících na jedné a téže škole.

Dokumentární snímek vznikl za podpory Rosa Luxemburg Stiftung.

 

Čtěte dále