Berlín zastropuje nájemné. Chce tak řešit bytovou krizi a gentrifikaci

Levicová koalice chce určit maximální výši nájemného v jednotlivých berlínských čtvrtích. Předpokládá se, že návrh zákona bude na lokální úrovní do dvou týdnů schválen.

Situaci na bytovém trhu v Berlíně se vládnoucí levicová koalice SPD, Zelených a Levice snaží řešit radikálním krokem. Pro Berlín, který je nejen hlavním městem, ale také spolkovou zemí, chystá návrh zákona, který by zastropoval výši nájemného a určil také jeho maximální výši. Vyšel tak vstříc obyvatelům, kteří proti strmému růstu nájmů v posledních letech několikrát demonstrovali.

Varianta zastropování a určení nejvyššího možného nájmu je dosud nejtvrdší regulací trhu s byty a mohla by skutečně vést ke snížení nájmů v Berlíně.

Zastropování nájemného se má týkat pouze stávajících nájemních bytů. Nebude se vztahovat na nově postavené bytové jednotky. V jiném režimu by podle návrhu měly fungovat i sociální byty. V případě již pronajímaných bytů by podle návrhu zákona „mohlo být požadováno nejvýše poslední dohodnuté nájemné z předchozího nájmu“. K drobnému navýšení nájmu (v návrhu je 50 centů na metr čtvereční) by mohlo dojít pouze při prokázané modernizaci bytu. V návrhu zákona je ovšem také určení maximálního nájemného, o které mohou úřady požádat nájemníci. Pokud bude jejich žádost shledána jako oprávněná, nájemné se sníží na „nejvyšší přípustnou mez“. Podle jakých kritérií se bude tato mez určovat, není podle německého deníku Taz v návrhu definováno. Zákon má zamezit spekulacím s byty.

Zatímco levicoví poslanci považují návrh za jediné možné řešení bytové krize a gentrifikace berlínských čtvrtí, zástupkyně developerské společnosti BBU Maren Kern ho považuje za ústavně sporné a Federální asociace soukromého realitního průmyslu ve svém stanovisku uvedla, že Berlín překračuje svoje regulační pravomoci.

Řešení bytové situace v Berlíně je velkým tématem několika posledních let. Už v roce 2015 byla zavedena „brzda tržního nájemného“, která zakazovala zvýšit nájem o víc než 10 procent průměrného nájmu v dané oblasti.

Varianta zastropování a určení nejvyššího možného nájmu je dosud nejtvrdší regulací trhu s byty. Mohla by skutečně vést ke snížení nájmů v Berlíně, zároveň znamená tvrdou intervenci do tržních pravidel. Prosazuje ji koalice SPD, Zelených a Levice, která má v berlínském Senátu většinu a předpokládá se, že návrh bude do dvou týdnů schválen. První čtení v berlínském zemském parlamentu ho čeká v říjnu.

 

Čtěte dále