Brazílie používá nebezpečné pesticidy

Krajně pravicový prezident Jair Bolsonaro urychluje proces schvalování nových rizikových pesticidů, které jsou v zemích EU zakázány.

Brazílie i nadále pokračuje v používání stovek pesticidů, které jsou v jiných částech světa zakázány. Ultrapravicový prezident Jair Bolsonaro, který do úřadu nastoupil v lednu 2019, schvalování nových pesticidů k užívání v zemědělském průmyslu ještě urychlil. Organizace Pesticide Action Network přitom považuje 78 ze 169 pesticidů, jež byly do 21. května v zemi schváleny, za vysoce rizikové. Kromě toho 24 z nově schválených pesticidů obsahují látky, které jsou v EU přímo zakázány. „Vypadá to, že urychlili jejich proces schvalování,“ říká David Eastmond, toxikolog a profesor na Kalifornské univerzitě. „Některé z nich jsou vysoce nebezpečné, což je důvod k obavám.“

Rozhodnutí schválit používání těchto látek bylo zřejmě politicky motivováno a podle všeho šlo o výsledek dlouholetého lobby zemědělského průmyslu, který je v Brazílii velmi silný. Už minulý brazilský prezident Michel Temer, který do úřadu nastoupil v září 2016, měl silné vazby na brazilský agrární průmysl a za jeho vlády se počet schválených pesticidů zdvojnásobil. Bolsonaro tento trend dále podporuje. Marina Lacorte, specialistka na agrární problematiku a koordinátorka v Greenpeace, prohlásila, že „průmysl staví zisk nad zdraví občanů“.

Tohoto vývoje si všimli prodejci a dodavatelé i ve světě. Například švédský řetězec Paradiset 5. června rozhodl, že nebude nadále prodávat brazilské produkty. Jeho zakladatel Johannes Cullberg dokonce založil iniciativu #BoycottBrazilianFood, která si klade za úkol na nebezpečí brazilských produktů upozornit.

Brazilská ministryně kultury Tereza Cristina Dias v květnu v parlamentu uvedla, že předešlé vlády nemohly schválit nové pesticidy kvůli „ideologickému procesu“, který je od toho zrazoval. Ona sama například hájí glyfosát, který je velmi kontroverzním chemickým prostředkem proti plevelu a podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny je „pro lidi nejspíše karcinogenní“. Požívání glyfosátu se začátkem tohoto roku na vládní úrovni řešilo i v České republice, avšak v českém i evropském agrárním průmyslu je i nadále tolerován kvůli ekonomickým zájmům, které se s jeho užíváním pojí.

 

Čtěte dále