Fotoreport: Velký protest Fridays for Future v Cáchách

Do německého města Cáchy na hranicích s Belgií a Nizozemím se sjely desetitisíce studentů, aby zde protestovaly za okamžité řešení klimatické krize.

Foto Petr Zewlak Vrabec, Alarm/Greenpeace

Asi 40 tisíc protestujících z patnácti evropských zemí se sjelo na páteční studentskou stávku za klima Fridays for Future do západoněmeckých Cách. Demonstrující požadovali okamžitou a razantní akci v boji proti klimatické krizi. „Jsem tak naštvaná, že jsem si vzala i transparent,“ vystihla jedna studentka atmosféru masivní demonstrace, na niž si vzal nějaký transparent snad úplně každý. „Kdyby země byla banka, už dávno byste ji zachránili“, „Okamžitě skoncujte s uhlím“, „Chci surfovat na vodě, ne v plastech“, „Kapitalismus? Ne, děkuji“, „Do hajzlu s SUVéčkama“ – hlásaly některé z tisíců transparentů, které byly na studentské stávce v Cáchách k vidění.

V Cáchách bylo připraveno velké množství policistů, kteří měli údajně zabránit především vniknutí radikálnějších aktivistů do nedalekého obřího uhelného dolu. K žádným incidentům však nakonec nedošlo a celá akce měla poklidný průběh. Blokáda hnědouhelného dolu společnosti RWE se nicméně očekává během tohoto víkendu. Do okolí už se totiž sjíždějí aktivisté z celé Evropy, aby se připojili k tradiční akci Ende Gëlande.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále