Fotoreportáž: Milion chvilek podruhé zaplnilo Václavák

Hnutí Milion chvilek pro demokracii se stává důležitým aktérem české politiky.

Foto Petr Zewlak Vrabec

Organizátoři z Milionu chvilek pro demokracii mají cit pro dramaturgii svých akcí. I když to při vystoupení obligátních „pražských umělců“ jako Helena Třeštíková a Jirka Mádl chvíli vypadalo, že se bude jednat o další akci kulturní fronty, organizátoři zapojili řadu dalších řečníků a tento dojem rozptýlili. Také se vyhýbají politikům a snaží se stavět na občanském a demokratickém principu. Promluvilo tak například i osm lokálních řečníků, kteří se podílejí na organizaci akcí v regionech. Mezi nimi byl i Karel Karika, ústecký zastupitel, který letos dostal cenu Františka Kriegla za pomoc lidem v bytové nouzi. Promluvil i Juraj Šeliga z hnutí Za slušné Slovensko.

Kromě korupce Andreje Babiše řečníci zmínili i tendenci skryté koalice SPD, ANO a KSČM volit do mediálních rad představitele ultrapravicové paranoie, jako jsou Michal Semín, Petr Žantovský nebo Ladislav Jakl.

Demonstrace Milionů chvilek udržují vzrůstající tendenci, proto se ta příští v Praze má konat rovnou na Letné a v neděli. Organizátoři si od toho slibují ještě vyšší účast a mluví o 350 tisících účastníků. Jako efektivní a chytrý nástroj se ukázalo zapojení regionů a užší spolupráce s nimi, než bývá obvyklé. A to nejen z toho důvodu, že Milion chvilek takto nemůže být redukováno pouze na pražskou záležitost.

Základní problém přesto zůstává. Antibabišovské hnutí si nemůže dovolit požadovat (ani skandovat) předčasné volby. Vzhledem ke své povaze se těžko odhodlá k revolučnímu převzetí Strakovy akademie, a tak nezbývá než shromažďovat další a další lidi na náměstí a vymýšlet požadavky, které Andrej Babiš v podstatě nemůže splnit, pokud to nechce zabalit. A aniž by to byla nutně chyba Milionu chvilek, svým jednáním u konzervativnější části společnosti vyvolávají přirozený odpor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále