Ministr zahraničí USA Pompeo: Klimatická krize? Přestěhujte se!

Trumpův ministr zahraničí Mike Pompeo považuje klimatickou změnu za skvělou příležitost k obchodu, inovacím a stěhování. Americké zpravodajské služby však mluví o bezpečnostní hrozbě.

Podobně jako Saša Vondra nebo Václav Klaus mladší se i americký ministr zahraničí Mike Pompeo pokouší získat body zlehčováním klimatické krize. V aktuálním rozhovoru pro The Washington Times označil klimatickou změnu za nevyhnutelný „dlouhodobý trend“, kterému je třeba se přizpůsobit, případně se přestěhovat jinam: „Klima se mění už dlouho. Pořád probíhají nějaké změny,“ odpověděl na otázku, jestli ekologickou krizi způsobili lidé a jak se s ní máme vypořádat. „Společnosti mění svoje uspořádání. Stěhujeme se na jiná místa. Vyvíjíme technologie a inovace. Jsem přesvědčený, že podnikneme všechna nezbytná opatření s tím, jak se bude klima měnit.“

Jako údajně úspěšný příklad zmínil Nizozemsko, které se téměř ze třetiny nachází pod hladinou moře: „Vyřešíme to změnou společenské organizace (…) Byl jsem právě v Nizozemí, které leží pod hladinou moře, nemám pravdu? Mají báječnou ekonomiku. Svět bude úspěšný. O tom nepochybuji,“ pokračoval ve svých optimistických volnotržních vizích Pompeo. „Najdeme odpovědi, které všechny potíže zásadním způsobem vyřeší. (…) Identifikujeme problémy a vytvoříme taková pravidla, která povzbudí kreativce a inovátory, aby našli řešení problémů,“ dodal.

Mike Pompeo vidí klimatickou krizi jako skvělou obchodní příležitost, na které lze vydělat. Nedávno například prohlásil, že tání arktických ledovců bude v budoucnu dobré pro byznys, navzdory varovným zprávám ohledně katastrofálních následků na globální klima i lidstvo: „Arktida je plná příležitostí a bohatství,“ uvedl na květnovém setkání Arktické rady. V této oblasti se podle Pompea nachází spousta nedotčených surovin. A nejen to: „Tání arktických ledovců otevírá nové cesty pro lodě, a tudíž i nové obchodní příležitosti,“ řekl. Tání ledovců může zkrátit čas potřebný pro cestování mezi Asií a Západem: „Průlivy v Arktidě by se mohly stát Suezem a Panamou pro 21. století,“ uvedl Pompeo, který zároveň na zasedání rady odmítl podepsat rezoluci ke klimatické změně.

Americký prezident Donald Trump už ve své předvolební kampani označil klimatickou změnu za hoax a jeho vláda nyní zasahuje do výzkumu klimatologů. Dokonce i americké zpravodajské služby však dnes mluví o klimatické změně jako o zásadní bezpečnostní hrozbě pro budoucnost. Zpráva, kterou američtí zpravodajci zveřejnili už letos v lednu, varuje, že ekologická krize může „ohrozit veřejné zdraví, vysídlit historicky bezprecedentní množství lidí, vyvolat útoky na náboženskou svobodu a stupňovat úpadek životního prostředí“. V následujících letech tak může dojít k intenzivnímu „soupeření o zdroje, ekonomickému strádání a sociálním nepokojům“.

 

Čtěte dále