Policie zakázala neonacistům na festivalu pivo. V obchodech jim ho zase vykoupili místní

Distribuci alkoholu na akci neonacistům zakázal drážďanský soud. Lidé z města Ostritz se postarali o zbytek a vykoupili zásoby alkoholu v obchodech.

Stovky neonacistů z celého Německa se sjelo do východoněmeckého města Ostritz, kde o víkendu proběhl Shield and Sword (SS) Rock Music Festival. Proti nacistům se však spojili občané a policisté. Nebránili jim ve shromažďování nebo poslechu nacistických kapel, ale v pití piva.

Drážďanský soud totiž rozhodl, že distribuce piva i dalšího alkoholu bude na festivalu zakázána. Podle BBC tak soud rozhodl s odůvodněním, že „událost má zjevně bojový a agresivní charakter“. Podle soudu existovalo riziko, že alkohol by mohl násilný potenciál akce ještě zvýšit. Policie proto v pátek na festivalu zabavila 4200 litrů piva a v sobotu dalších 200 litrů.

K policistům se však přidali také občané Ostritzu, kteří přes týden vykoupili z místních supermarketů 200 kartonů lahvového piva. Tušili totiž, že se neonacisté pokusí tímto způsobem zákaz obejít a opijí se ještě před příchodem do areálu. Občanský aktivista Georg Salditt k tomu pro deník Bild řekl: „Naplánovali jsme to týden dopředu. Chtěli jsme nacisty doslova vysušit. Bylo jasné, že pokud přijde zákaz alkoholu, musíme vyprázdnit police v Penny.“ Přímo v ulicích pak proti nacistům protestovalo 2000 lidí. Místní žena to pro německou televizi ZDF komentovala slovy: „Je pro nás důležité vyslat o Ostritzu do světa zprávu, že tu žijí lidé, kteří toto nehodlají tolerovat. Lidé, kteří říkají, že mají jiné hodnoty a kteří nesouhlasí s mediálním obrazem Ostritzu jako místa, kde se organizují krajně pravicové koncerty, který zatím v médiích dominuje.“

Na akci zasahovalo 1400 policistů z různých částí Německa a až na drobné výjimky proběhla bez incidentů. Návštěvnost samotného festivalu byla podle deníku Süddeutsche Zeitung mezi 500 – 600 účastníky, minulý rok byla dvojnásobná.

Čtěte dále