Slyšeli jste o Rosničce, „hudebním festivalu současnosti“?

Rosnička je hudební festival zaměřený na nezávislou elektronickou muziku, který stojí za to navštívit.

Festival Rosnička, který se už od prvních ročníků prezentuje sloganem „Hudební festival současnosti“, chce rozšiřovat povědomí o alternativní elektronické hudbě a vyhýbat se hlavnímu proudu, nejen co se muziky týče. Už samotný název festivalu funguje jako obranný mechanismus před přímočarostí: když vám někdo řekne, že jede na Rosničku, spíš si budete myslet, že míří na dětský den se svou mladší sestřičkou nebo někam k rybníku. Neobvyklá, nápaditá ilustrace, o kterou se letos postarala známá ilustrátorka Barbora Idesová, tento dojem jen podtrhuje.

A vlastně nebudete tak daleko od pravdy, Rosnička totiž rybník je. Je to rybník na kraji Svitav, u kterého se v přírodním areálu už 9 let koná stejnojmenný festival. Ten každoročně vozí tu nejčerstvější nejen tuzemskou produkci elektronické hudby – hodně techna, rapu, nějaký ten ambient a všemožnou další mnohdy úletovou elektroniku, která se jen stěží žánrové škatulkuje. Je to jeden z těch festivalů, kam jedete, znáte sotva desetinu programu a pak už jen objevujete a objevujete.

Letos vás čeká víc než 40 hudebních projektů na 3 scénách během dvou dnů a dvou nocí. Na plakátu je největším písmem například Smack One, Midi Lidi, drum’n’bassový řezník FORBIDDEN SOCIETY a duo Mustaffa & Sheriff, MC Gey nebo Maniak. Nás nejvíce zaujal návrat legendárních Ohm Square, slovenská hiphopová kapela Modré Hory, pražský techno kolektiv Wrong, bratři Bratři i Post-hudba, která pět let mlčela a nyní přichází s novým albem.

Rosnička bez debat patří k menším festivalům, a to je jen a jen dobře. Vyvalit se u vody pouze v trenýrkách je příjemnější v komornější atmosféře. Další anomálií je až podivně nízké vstupné 400 Kč v předprodeji na celý fesťák, 600 Kč pak na místě. Za nás skrytý gem českých alternativních festivalů, který rozhodně má smysl navštívit!

Festival Rosnička 2019
28.–29. 6. 2019
Rybník Rosnička, Svitavy
Facebook
Vstupenky na GoOut.cz

 

Čtěte dále