Spotify prý minulý rok umělce přeplatilo a chce své peníze zpět

Společnost Spotify prý minulý rok umělcům a vydavatelům vyplatila víc, než měla. Část vyplacených peněz hodlá brát jako zálohy na letošní rok.

Všechno začalo letos v březnu, když Spotify spolu s dalšími společnostmi streamujícími hudbu, jako jsou SiriusXM/Pandora, Google nebo Amazon, podalo odvolání proti povinnému zvyšování poplatků pro skladatele a vydavatele v USA. Podle rozhodnutí americké Rady pro autorská práva (CRB) by se poplatky od streamovacích společností typu Spotify měly v letech 2018 až 2022 zvýšit minimálně o 44 procent. Kromě toho však Rada také rozhodla o různých zvýhodněních, které například členům jedné rodiny umožní streamovat hudbu za jednotnou měsíční cenu 14,99 dolarů. Rodinné účty jsou přitom brány jako 1,5 uživatele a ty studentské jako 0,5 uživatele. A právě počet uživatelů tvoří jednu ze tří hodnot, podle kterých se vyplácejí procenta umělcům a vydavatelům.

Napětí mezi Spotify, umělci a jejich vydavateli přerostlo do otevřené roztržky.

Tuto část rozhodnutí Spotify využilo, přepočítalo sumy vyplacené skladatelům a vydavatelům hudby v roce 2018 a došlo k závěru, že v roce 2018 skladatele a vydavatele v USA přeplatilo. Peníze nyní hodlá vnímat jako zálohové platby na rok 2019. Napětí mezi Spotify, umělci a jejich vydavateli tak přerostlo do otevřené roztržky. Pro server Music Business Worldwide to jeden z pracovníků v hudebním průmyslu, který si nepřál zveřejnit své jméno, komentoval následovně: „Spotify na základě nových sazeb CRB zvýhodňujících streamování požaduje po amerických vydavatelích miliony dolarů. Někteří hudební vydavatelé se tak dostanou až do mínusových hodnot. To je prostě neuvěřitelné.“

Mluvčí Spotify to pro MBW komentoval slovy: „Podle nových předpisů CRB jsme v roce 2018 přeplatili většinu vydavatelů. Zatímco naše odvolání k rozhodnutí CRB je v řízení, sazby stanovené CRB jsou v současné době závazné a my je budeme dodržovat. Nejen v roce 2018, ale i v budoucích letech, v nichž bude částka vyplacená vydavatelům výrazně vyšší. Namísto okamžitého vybírání přeplatků za rok 2018 jsme nabídli dobu návratnosti prodloužit do konce roku 2019, abychom minimalizovali dopad úpravy na vydavatelské společnosti.“ Šéf Národní asociace hudebních vydavatelů (NMPA) to ovšem odmítá: „Považuji od nich za pokrytecké se na jedné straně proti rozhodnutí CRB odvolávat a na druhé straně využívat tu část rozhodnutí, ze které mají prospěch.“ NMPA také oznámila, že v roce 2018 dosáhl americký hudební průmysl rekordního zisku 3,3 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 11,8 procenta. Ve srovnání s rokem 2014 jde o nárůst 55 procent.

 

Čtěte dále