Vedení BuzzFeed News odmítá uznat odbory svých novinářů

Novináři z BuzzFeed News založili odbory kvůli nedůstojným pracovním podmínkám a nízkým mzdám. Vedení společnosti je však odmítá uznat.

V únoru si novináři z BuzzFeed News odhlasovali vytvoření odborů a sloučili se s odborovou organizací NewsGuild. I po čtyřech měsících vyjednávání s vedením společnosti je ale management populárního portálu odmítá oficiálně uznat. V pondělí odpoledne tak desítky zaměstnanců v New Yorku, San Franciscu, Washingtonu a Los Angeles přestaly ve dvě hodiny odpoledne pracovat, aby na problém upozornily.

Tradiční média mají dlouhodobou tradici odborů, ale digitální startupy jako BuzzFeed jsou součástí kultury spoléhající na mladou, flexibilní a dočasnou pracovní sílu.

Zaměstnanci v oficiálním stanovisku píší, že management hned v únoru projevil zájem o spolupráci, ale v průběhu řady setkání odmítl uznat vyjednávací odborový tým, který zaměstnanci navrhli, a trval na značném snížení jeho způsobilosti. Podle odborářů netrvalo žádné mediální společnosti v posledních dvou letech tak dlouho, aby odbory oficiálně uznala. Odborů přitom vznikly na více než 30 webových portálech – především za účelem zvýšení mezd a zajištění benefitů a odstupného. Jen loni bylo totiž propuštěno téměř 12 tisíc zaměstnanců médií, což je nejvíce od roku 2009. Odbory pro novináře z BuzzFeed může uznat také vládní organizace National Labor Relations Board, ale tento proces by pravděpodobně trval ještě déle.

Tradiční média mají dlouhodobou tradici odborů, ale digitální startupy jako BuzzFeed jsou součástí kultury spoléhající na mladou, flexibilní a dočasnou pracovní sílu. Zakladatel společnosti Jonah Peretti vyjádřil nechuť k odborům už v roce 2015. V témže roce se ve Washingtonu Post ptala Lydia DePillis, proč se novináři online médií neorganizují a spíše se snaží vytvářet osobní značku, aby je poté zaměstnala nějaká větší mediální společnost. Novináři jsou podle ní „ochotni pracovat dlouhé hodiny za nízkou mzdu, dokud si jich někdo nevšimne. Což je ostatně jediný způsob, jak dostat přidáno.“

Vlna zakládání odborů je reakcí na hromadná propouštění a nízké mzdy v oboru a naznačuje, že časy se mohou změnit. Propouštění v posledních měsících přitom ukázalo, jak důležitou záchrannou síť novinářům odbory zajišťují. BuzzFeed v únoru propustil 40 novinářů, což byla poslední kapka vedoucí ke vzniku organizace. Už tehdy totiž novináři vyjádřili „obavy ohledně neférových platových rozdílů, nekvalifikovaných rozhodnutí, nízkých benefitů, rostoucích cen zdravotního pojištění, problémů týkajících se diverzity a dalších věcí“. V odborech vidí jedinou páku, která by jim mohla zajistit důstojnější pracovní podmínky.

 

Čtěte dále