Zima se blíží, ale zákon o sociálním bydlení se odsouvá na neurčito

I tato vláda si vytkla za cíl schválit zákon o sociálním bydlení. Nakonec ale premiér řekl, že zákon není potřeba. Proti tomu protestovali aktivisté před Úřadem vlády.

Z úterka na středu přespala před Úřadem vlády asi dvacetičlenná skupina lidí bez domova a sociálních pracovníků a pracovnic. Protestní akci, která měla za cíl upozornit na dlouhodobě neřešenou situaci lidí bez domova a celkovou krizi bydlení, organizovala skupina Akční skupina lidí bez domova (ASLIDO) a sociální bistro Střecha. Lidé bez domova z ASLIDO stáli za mikrofonem, četli projevy a zvali na pomyslné pódium experty z Platformy pro sociální bydlení a další lidi se zkušenostmi s bezdomovectvím, kteří se podělili o svoje příběhy. Moderování se zhostil Ostravák Julek Kala z ASLIDO. Dluhy, rozpad rodiny, nečekaná ztráta zaměstnání – to vše může vést ke ztrátě stabilního bydlení a na ulici. „Je tu spousta lidí, kteří by mohli pracovat, ale potřebují se odrazit ode dna,“ řekl Milan, který se na ulici ocitl kvůli nezvládnutým dluhům.

Ve vážné bytové nouzi se v České republice nachází padesát tisíc lidí, z toho dvacet tisíc dětí.

Analytik Jan Snopek připomenul, že ve vážné bytové nouzi se v České republice nachází osmdesát tři tisíc lidí, z toho dvacet tisíc dětí. Ředitel Platformy pro sociální bydlení Vít Lesák popsal situaci v oblasti přípravy nového zákona o sociálním bydlení: „Vláda ve svém programovém prohlášení v původním plánu legislativních prací slíbila zákon o sociálním bydlení. V září z ničeho nic premiér prohlásil, že zákon není potřeba. Údajně stačí dotace obcím na sociální byty z nového programu Výstavba. Ministerstvo práce a sociálních věcí zase slíbilo tzv. Patnáctero na boj proti obchodníkům s chudobou a restrikce dávek. Nic z toho ale systémově neřeší bytovou nouzi. Restrikce dávek ji mohou spíš prohloubit. Ministerstvo pro místní rozvoj na jaře 2019 slíbilo, že po roce vyhodnotí novou dotaci a pokud se ukáže, že nestačí, tak začne připravovat zákon – ten se postupně přejmenovává na Zákon o dostupném bydlení a nakonec jen Zákon o bydlení. Žádný se ale na vládě nechystá, navíc zmíněný harmonogram by znamenal začátek práce na zákoně rok před volbami. Od jara se mluví o potřebné poslanecké iniciativě – pokud by měla širší podporu ve vládě a byla by předložena do konce roku 2019, mohla by umožnit přijetí zákona ještě v tomto volebním období,“ popsal neutěšený stav Lesák.

 

Čtěte dále