Bernie Sanders zveřejnil místo seznamu podporovatelů seznam lidí, kteří ho nenávidí

Uchazeč o nominaci na kandidáta Demokratické strany do prezidentské volby Bernie Sanders se v kampani prezentuje výroky svých nepřátel a kritiků.

Senátor Bernie Sanders je považován za nejlevicovějšího uchazeče o nominaci na kandidáta Demokratické strany do prezidentské volby v roce 2020. Zatímco většina jeho soupeřů zveřejňuje na svých stránkách své podporovatele, Sanders na to šel opačně a tento týden na svých stránkách zveřejnil seznam různých zástupců americké oligarchie, kteří před jeho návrhy varují poměrně hysterickými výrazy.

Seznam dvanácti jmen a jedné organizace uvozuje známým citátem bývalého amerického prezidenta Franklina Delano Roosvelta „Suďte mě podle nepřátel, které jsem si udělal“ a pokračuje: „V boji za agendu, která zaručí všem Američanům základní lidská práva,, se postavíme nejmocnějším silám v Americe. Zdravotní pojišťovny a farmaceutický průmysl se budou snažit stát v cestě zdravotnímu pojištění pro všechny. Společnosti, které zpracovávají fosilní paliva, utratí neomezené částky za to, aby zastavily Green New Deal. Wall Street bude stát proti našim snahám zabránit další finanční krizi. Vojensko-průmyslový komplex udělá všechno, co je v jeho silách, aby nám zabránil ukončit navždy války.

Můžeme navrhovat naše plány a nápady, ale nic se zásadně nezmění, pokud nebudeme mít odvahu převzít nejsilnější korporátní zájmy v Americe. Proto jsem hrdý, že mohu oznámit jména moderních oligarchů, kteří stojí proti našemu hnutí. Prezident Franklin Delano Roosvelt říkal: ‚Jsou jednotni ve své nenávisti vůči mně. A já jejich nenávist vítám.‘ Překonáme jejich chamtivost a vytvoříme ekonomiku a vládu, která bude pracovat pro všechny, a ne jen pro jedno procento.“

Mezi „antipodporovatele“ Sanders zařadil například miliardáře Kennetha Langona, který se nechal slyšet: „V roce 2016 jsem viděl Bernieho Sanderse obklopeného dětmi. Říkal jsem si: Je to Antikrist.“. Jiný z oligarchů zmíněných na Sandersově volební stránce je miliardář Andy Puzder, který jeho návrhy na minimální mzdu komentoval slovy „Všechny tyto návrhy, Sandersovy návrhy, prostě povedou ke zničení růstu.“ Šéf společnosti Disney Bob Iger zase na Sandersovu výzvu, aby zvýšil platy, odpověděl otázkou: „Kolik jste vytvořil pracovních míst vy?“ Miliardář a bývalý CEO společnosti Goldman and Sachs Lloyd Blankfein se k Sandersově kandidatuře vyjádřil s tím, že „má potenciál stát se nebezpečným momentem“.

Podobně vidí Sanderse také centristický think tank Třetí cesta, financovaný mimo jiné farmaceutickým průmyslem, jehož prezidentský kandidát Jon Cowan řekl o Sandersovi, že je „existenční nebezpečí pro budoucnost Demokratické strany“. Jeden z největších podporovatelů Donalda Trumpa, miliardář Bernard Marcus zase Sanderse ohodnotil jako „nepřítele každého podnikatele, který se kdy narodil, a také těch, co se v této zemi ještě narodí“.

Je otázka, jestli tato strategie na Sandersovy potenciální voliče zafunguje, rozhodně však ukazuje, jak je rozdělená nejen americká společnost jako celek, ale také samotná Demokratická strana. Bernie Sanders ve stranických primárkách v roce 2016 prohrál s centristickou kandidátkou Hillary Clinton, kterou následně v prezidentských volbách porazil Donald Trump.

 

Čtěte dále