Bojovník proti migraci Tommy Robinson prosí USA o azyl. Bojí se vězení

Robinsonovi hrozí až dva roky vězení za „pohrdání soudem“. Dlouholetý kritik azylové politiky teď paradoxně žádá Spojené státy o status politického uprchlíka.

Krajně pravicový aktivista vystupující pod jménem Tommy Robinson poprosil amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby se začal zabývat jeho případem a udělil mu politický azyl v USA. Učinil tak v pondělí na konspiračním kanálu Infowars. Tommy Robinson byl ve Velké Británii uznán vinným z ovlivňování soudního líčení a ve čtvrtek má soud oznámit výši jeho trestu. Hrozí mu až dva roky vězení.

Robinson (vlastním jménem Stephen Yaxley-Lennon) ve videu zveřejněném na Infowars řekl: „Toto je přímá výzva mojí rodiny. Milujeme Spojené státy americké a tady (ve Velké Británii) nemáme žádnou budoucnost.“ Robinson dodal, že se cítí jako „dva dny před rozsudkem smrti“ a že v Británii ovládají věznice „džihádistické gangy“. „Potřebuji evakuaci z této země, protože tu působí temné síly,“ pokračuje ve videu Robinson v podobném duchu.

Aktivista byl odsouzený za pohrdání soudem, protože natáčel a na Facebooku streamoval soudní jednání kauzy zabývající se rozsáhlým sexuálním vykořisťováním mladých dívek gangem, jehož výraznou část tvořili britští Pákistánci. Navíc také agresivně konfrontoval některé z obviněných. Soud předtím vydal na případ mediální embargo s odůvodněním, že by kvůli medializaci mohlo dojít k ovlivnění líčení, které by mohli obvinění zneužít ke zpochybnění rozsudku. Robinson byl poprvé zatčen v květnu 2018 přímo u soudu, který natáčel, a byl odsouzen ke třinácti měsícům vězení. Později byl však na odvolání propuštěn. V novém rozsudku soud konstatoval, že „vyvolal značné riziko, že by byl v tomto případě vážně narušen výkon spravedlnosti“.

Robinsonovi příznivci tvrdí, že se případem zabýval dlouhodobě a upozornil na něj na rozdíl od mainstreamových médií již v roce 2011. Jako předseda britské islamofobní strany EDL tehdy vystoupil v televizní show Jeremyho Paxmana (zde). Pravda však je, že klasická média o případu informovala již měsíc předtím (viz zdezde), a je tak pravděpodobné, že Robinsonův zájem nebyl výsledkem jeho vlastního pátrání, ale že se o něm dočetl právě v mainstreamových médiích. Ta však na rozdíl od něj během přelíčení mediální embargo dodržovala.

Paradoxní na jeho aktuální výzvě Donaldu Trumpovi je mimo jiné i to, že Robinson byl už v roce 2013 odsouzen k deseti měsícům vězení za vstup do USA na cizí pas. Díky předchozímu trestu za držení drog totiž nemohl získat britský pas, a tak jel do New Yorku na pas svého kamaráda. Druhým paradoxem je, že se ve své výzvě dožaduje statusu politického uprchlíka, ačkoli ho jako vůdce xenofobní strany EDL (i později jako ultrapravicová „celebrita“) zpochybňoval u uprchlíků a žadatelů o azyl ve Velké Británii.

 

Čtěte dále