Brazilský prezident Bolsonaro se postavil proti chudým

Prezident Brazílie Jair Bolsonaro zahájil politický boj proti populárnímu guvernérovi Fláviu Dinovi. Mstí se přitom na těch nejchudších.

Jak se zdá, prezident Jair Bolsonaro se chce mstít lidem žijícím v severovýchodním brazilském státě Maranhão. Důvodem je podle všeho to, že v čele tohoto státu stojí Bolsonarův velký kritik, populární guvernér Flávio Dino.

Ponižování nejchudších

Bolsonaro nepřestává s rozdělováním společnosti, s pokusy o dehonestaci opozice ani s autoritářským stylem vládnutí. Při setkání se zahraničními novináři se v rozhovoru s ministrem Onyxem Lorenzonim tvrdě vymezil vůči guvernéru Dinovi, který je členem brazilské komunistické strany a patří k Bolsonarovým předním odpůrcům. Zároveň obyvatele devíti států severovýchodní Brazílie hanlivě označil jako „Paraíba“, což je velmi chudý region – čemuž se ovšem Bolsonaro vysmívá. Prezident zároveň uvedl, že státu Maranhão by neměla být poskytována žádná podpora. To si nelze vysvětlit jinak než jako snahu pronásledovat opozici, na což by ovšem doplatila hlavně veřejnost, jejíž sociální práva by vláda osekala. Takové konání by navíc bylo v rozporu s brazilskou ústavou.

Dobrou zprávou je, že Dinovi ihned projevili solidaritu lidé z celé země a že Bolsonara přestávají podporovat i mnozí jeho voliči.

Čím vlastně Dino Bolsonara tolik dráždí? Již krátce po svém zvolení vyhlásil, že by guvernéři, kteří nepatří k prezidentovým stoupencům, měli využít všech možností a chránit před vládními útoky domorodé obyvatelstvo či deštné pralesy. Kromě toho rekonstruoval školy pro děti z vyloučených lokalit, rozjel bezplatné poradenství a pomoc pro těhotné ženy (včetně bydlení) nebo otevřel areál pro volnočasové aktivity dětí. „Proč Bolsonaro útočí na Flávia Dina? Vadí mu, že vedení jeho státu platí nejvyšší výplaty učitelům v celé Brazílii, kdežto Bolsonaro se snaží v očích veřejnosti udělat z učitelů nepřátele země. Vadí mu, že Flávio Dino otevřel univerzitu, kdežto Bolsonaro jim ořezává rozpočty (trnem v oku je mu především sociologie a filosofie – pozn. autorů) a snaží se omezovat akademické svobody. Vadí mu, že Dino staví nemocnici, zatímco on zastavuje výrobu léků proti rakovině, které zachraňují životy. Flávio Dino přitom tohle všechno dělá s omezeným rozpočtem státu Maranhão,“ uvedla politička Manuela d’Ávila, která kandidovala na viceprezidentku Brazílie v tandemu s Fernandem Haddadem, jenž skončil na druhé příčce.

Nepotismus a vlna solidarity

Dobrou zprávou je, že Dinovi ihned projevili solidaritu lidé z celé země a že Bolsonara přestávají podporovat i mnozí jeho voliči.  Lidé na sociálních sítích prohlašují: „Všichni jsme Paraíba.“ Před fotbalovým utkáním volal celý stadión: „Jsem šťastný, jsem Paraibano!“ Prostřednictvím otevřeného dopisu se ozvali také guvernéři severovýchodních států. S velkou kritikou se setkalo i zmíněné zastavení výroby léčiv v národních laboratořích. Léky vyráběné ve vládních laboratořích jsou přitom levnější nebo dokonce zdarma, tedy přístupné v podstatě každému včetně těch nejchudších. Ohroženy jsou miliony lidí.

Bezprecedentní skutečností je i to, že se prezident rozhodl jmenovat velvyslancem ve Spojených státech amerických svého syna Eduarda Bolsonara. Jde o jasný nepotismus a porušení zvyklostí, podle nichž velvyslanci bývají jmenováni lidé se zkušenostmi v diplomatických službách. A aby toho nebylo málo, prezident měl tu drzost veřejně říct, že „hlad v Brazílii je lež“. Popřel tak skutečnost, že v zemi (podle oficiálních údajů ministerstva zdravotnictví) ročně umírá na podvýživu téměř šest tisíc lidí, což je v průměru přes patnáct lidí za den. Dalších 7,2 milionu lidí žije ve vážné nejistotě, což znamená, že pro nedostatek peněz tráví celé dny bez jídla. Tím, že to prezident popírá a pokračuje v politice škrtů, tristní situaci chudých nevyřeší.

Autorka a autor jsou publicisté.

 

Čtěte dále