Kapela Rammstein podpořila na koncertě v Polsku LGBT komunitu

Členové kapely Rammstein při koncertu v polském městě Chořov mávali polskou i duhovou vlajkou. Učinili tak pár dní po střetu extremní pravice a LGBT aktivistů v polském Bialystoku.

Německá skupina Rammstein při koncertu v polském městě Chořov podpořila LGBT komunitu. Její členové při koncertu mávali nad hlavami diváků duhovými vlajkami. Stalo se to jen několik dní po útoku pravicových extremistů a fotbalových fanoušků na průvod LGBT aktivistů, kteří požadovali „genderovou rovnost“, v polském Bialystoku.

Koncert skupiny Rammstein bývá plný překvapení a efektů. Při koncertu na Slezském stadionu v Chořově odměnili diváci potleskem také pódiovou performanci hudebníků u klavírní verze hitu „Engel“. Během této skladby se hudebníci vydali na cestu po rukou publika na gumových člunech. Odkazovali tak k textu a klipu písně „Ausländer“, která je o migrantech snažících se překonat moře. Přitom vytáhli polskou národní, červenobílou vlajku a spolu s ní také duhovou vlajku, která je univerzálním symbolem LGBT hnutí a v průběhu „plavby“ s nimi mávali nad hlavami publika. Pozitivní reakce fanoušků ukázala, že Polsko je názorově dramaticky rozdělené v pohledu na práva LGBT komunity.

LGBT komunita není v Polsku napadána jen pravicovými radikály, ale také některými představiteli katolické církve a vedoucími představiteli vládní strany Právo a spravedlnost (PiS). Při Pochodu rovnoprávnosti v Bialystoku se před místním kostelem modlilo několik stovek lidí za zachování „tradiční rodiny“ a politici z PiS rozdávali odpůrcům LGBT, mezi které patřili i radikálové, kteří nakonec pochod napadli, jídlo na tzv. „rodinném pikniku“.

Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński již dříve označil LGBT komunitu za hrozbu pro polský národ a jeho strana na několika místech iniciovala vznik tzv. „zón bez ideologie LGBT“, které vyhlásilo několik desítek konzervativních vesnic a měst na jihovýchodě země. Na druhou stranu předseda relativně úspěšné středolevé strany Wiosna Robert Biedron, se otevřeně hlásí k homosexualitě a v minulosti působil jako aktivista hnutí LGBT.

Čtěte dále